Aliupseerioppilas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aliupseerioppilas (epävirallisesti oppilas) on Suomen Puolustusvoimissa käytetty aliupseerikurssia (AUK) käyvien varusmiesten palvelusarvo. Aliupseerioppilaat kuuluvat miehistöön.

Aliupseerioppilaat Suomen Puolustusvoimissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aliupseerikurssin alkaessa kaikki varusmiehet ovat sotamiehen arvoisia oppilaita, mutta kurssin kuluessa on mahdollisuus saada nimitys korpraalin arvoiseksi oppilaaksi. Korpraalinimitykselle ei ole kovinkaan paljoa käytännön merkitystä palveluksessa; erityisesti ensimmäisten joukossa saatuna se on kuitenkin tunnustus opintomenestyksestä.kenen mukaan? Merkittäväksi nimitys muodostuu vain, jos oppilas keskeyttää kurssinsa. Tällöin hän palvelee jäljellä olevan palvelusaikansa varsinaisessa sotilasarvossaan, joka on joko sotamies tai korpraali. Korpraalin arvon, kuten muutkin sotilasarvot, voi nimittäin menettää vain tuomioistuimen päätöksellä.

Reservissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reserviläiset, jotka suorittavat täydennyskurssia miehistöstä aliupseeriksi, palvelevat kuitenkin henkilökohtaisessa sotilasarvossaan, joka saattaa olla jopa alikersantti.

Perinteessä perusyksikköönsä takaisin maitojunalla lähetettyä aliupseerioppilasta, joka joutui palvelemaan miehistöarvossa tai korpraalina kahdeksan kuukauden sijasta yksitoista kuukautta kutsuttiin pilkallisesti "diplomisotamieheksi" (eli aselajista riippuen esimerkiksi diplomiviestimieheksi) muistutukseksi saamatta jäävästä alikersantin arvosta.lähde?

Toiminta nykyisin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki aliupseerioppilaat palvelevat jollakin aliupseerikurssilla. Kurssin päätyttyä oppilaat ylennetään alikersanteiksi, joka on alin aliupseeriarvo. Aiemmin vain parhaiten menestyneet ylennettiin alikersanteiksi AUK:n päättyessä. Ylentämättä jääneet korpraalit ylennettiin alikersanteiksi vasta tietyn palvelusajan jälkeen perusyksikössään. Vielä 1960-luvulla aliupseerikoulun saattoi läpäistä tulematta kertaakaan ylennetyksi.

Tunnusmerkistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aliupseerioppilaan arvomerkki.

Aliupseerioppilaan arvomerkkissä on hopeinen kaluunanauha eli vaakaviiva vasemmassa hihassa. Suomalaisessa armeijaslangissa vaakaviivaa kutsutaan kusiraidaksi, kusirajaksi tai aamuraidaksi.lähde? Korpraalin arvoisella oppilaalla on lisäksi yksi arvomerkkikulma arvomerkissään, aivan kuten muillakin korpraaleilla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]