Aleksei Romanov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo biologista. Tsaari Nikolai II:n pojasta kerrotaan artikkelissa Aleksei Nikolajevitš Romanov.

Aleksei Lavrantjevitš Romanov, myöhemmin Alexis Lawrence Romanoff (1892 Pietari, Venäjä24. tammikuuta 1980 Yhdysvallat) oli venäläinen biologi, joka pakeni kommunistihallintoa Yhdysvaltoihin.

Romanovin isä oli pietarilainen maanomistaja, mutta ei ollut tiettävästi Romanovin tsaariperheelle sukua. Aleksei Romanov aikoi muotokuvamaalariksi ja opiskeli Taideakatemiassa sekä toimi opettajana. Ensimmäinen maailmansota keskeytti hänen opintonsa, ja hän siirtyi opiskelemaan Pietarin Kansalliseen Pioneeriakatemiaan (National Military Engineering Academy). Hän palveli luutnantin arvoisena pioneerijoukoissa. Lokakuun vallankumouksen jälkeen alkaneessa sisällissodassa Romanov taisteli valkoisten puolella. Bolševikkien noustua valtaan hän pakeni ensin Vladivostokiin 1920 ja sieltä Kiinaan, josta hän matkusti Yhdysvaltoihin 1921.

Vuonna 1923 Romanov pääsi opiskelemaan biologiaa Cornellin yliopistoon. Hän valmistui luonnontieteiden kandidaatiksi 1925 ja väitteli filosofian tohtoriksi 1928. Hän työskenteli 36 vuotta Cornellin Siipikarjanhoitolaitoksen tutkijana, myöhemmin kokeellisen alkionkehitysopin (embryologia) professorina, ja jäi eläkkeelle 1960. Vuonna 1928 Romanov avioitui puolalaissyntyisen Anastasia Sajenkon kanssa.

Romanov kiinnostui kananmunan alkionkehityksestä opiskeluaikanaan ja päätti kirjoittaa aiheesta kirjan. Yhdessä vaimonsa Anastasian kanssa hän kirjoitti teosta 20 vuotta, ja lopulta 918-sivuinen teos The Avian Egg julkaistiin vuonna 1949. He kirjoittivat myös toisen aiheeseen liittyvän teoksen The Avian Embryo, joka julkaistiin 1960.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]