Aleksandr Drevin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aleksandr Drevin: Omakuva

Aleksandr Drevin eli Aleksandr Davidovitš Drevin, latviaksi Aleksandrs Rūdolfs Drēviṇs (3. kesäkuuta 1889 Cēsis, Latvia26. heinäkuuta 1938 Neuvostoliitto) oli latvialainen taidemaalari.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Drevin opiskeli aluksi taidetta Riiassa Vilhelms Purvītisin oppilaana. Hän muutti vuonna 1914 Moskovaan.[1] Lokakuun vallankumouksen jälkeen hän työskenteli opetuksen kansankomissariaatin taideosastolla.[2] Vuonna 1922 hänet nimitettiin opettajaksi Vhutemas (ВХУТЕМАС) -oppilaitokseen eli tekniikan ja taiteen oppilaitokseen.

Drevinin maalausten tyyliä on kuvattu ”brutaaliksi primitivismiksi”. Niistä ei löydä mitään poliittista sanomaa tai yleensä tarkoitusta, miksi ne on maalattu. Ne ovat vailla koristeita ja illuusioita. Hänen tyylinsä muuttui realistisemmaksi 1920-luvulla.[3]

Drevin solmi avioliiton Nadežda Udaltsovan kanssa, joka myös oli kuvataiteilija. Heidän pojastaan Andrei Drevinista tuli kuvanveistäjä.

NKVD pidätti Drevinin 17. tammikuuta 1938. Hänet teloitettiin lähellä Moskovaa sijaitsevalla Butovon ampumaradalla 26. heinäkuuta samana vuonna. Hänen maineensa palautettiin vuonna 1957. [4]

Maalauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.