Aleks Pelander

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alexander (Aleks) Pelander (7. marraskuuta 1863 Loviisa7. lokakuuta 1921) oli suomalainen asfaltointialan uranuurtaja.

Pelander perusti 1896 Helsinkiin polkupyöriä myyvän ja korjaavan liikkeen sekä asfaltointiliikkeen Hanasaareen Sörnäisiin. Asfalttiliike muutettiin 1905 Asfalt Aktiebolaget Aleks. Pelander nimiseksi osakeyhtiöksi joka toimi sitten vuoteen 1924 saakka. Pelanderin liike oli 1900-luvun alussa Suomen suurimpia alallaan ja työntekijöitä oli noin kuusikymmentä. Pelander aloitti myös kotimaisen kattohuovan (Osmo-kattohuopa) valmistuksen ja vuonna 1907 hän perusti Riksi-Levyt-nimisen osakeyhtiön joka valmisti Sörnäisissä sijainneessa tehtaassaan ruotsalaisen patentin perusteella kipsisiä väliseinä- ja sisäkattolevyjä. Pelander joutui kuitenkin luopumaan tästä yrityksestä jo 1914.

Vuonna 1908 Pelander osti huvilatontin Kauniaisista. Arkkitehti Karl Lindahlin suunnittelema jugendhuvila, Villa Pelander, valmistui tontille 1910 ja Pelander muutti perheineen Kauniaisiin. Yhdeksän hehtaarin tontilla sijaitsi päärakennuksen lisäksi talousrakennus, huvimaja, jääkellari ja perheen lapsille oma Lilltorpet-niminen mökki. Huvilassa oli vesijohto ja keskuslämmitys sekä ajankohtaan nähden poikkeuksellinen keskuspölyimurijärjestelmä jonka voimalähteenä oli höyrykone. Huvilan sisustuksen suunnitteli arkkitehti Väinö Vähäkallio.

Pelanderin kuoltua Asfalt Aktiebolaget teki konkurssin 1924. Villa Pelander myytiin samana vuonna ja sen tiloissa aloitti toimintansa Työväen Akatemia. Tämän jälkeen päärakennusta laajennettiin 1931 ja tontille valmistui oppilasasuntola 1942, kirjasto 1950, toinen oppilasasuntola ja henkilökunnan rivitalo 1966 sekä kaksi kurssirakennusta 1979 ja 1983.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]