Alberto Giacometti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alberto Giacometti
Henkilötiedot
Syntynyt10. lokakuuta 1901
Borgonovo, Graubünden
Kuollut11. tammikuuta 1966 (64 vuotta)
Chur, Graubünden
Kansalaisuus Sveitsi
Ammatti kuvanveistäjä ja taidemaalari
Taiteilija
Taidesuuntaus surrealismi

Alberto Giacometti (10. lokakuuta 1901 Borgonovo, Graubünden11. tammikuuta 1966 Chur, Graubünden) oli sveitsiläinen kuvanveistäjä ja taidemaalari. Hänen nuorempi veljensä Bruno Giacometti nousi menestykseen arkkitehtina.

Giacometti sai ensimmäiset taideoppinsa taiteilijaisältään. Hän kävi Geneven taidekoulua ja työskenteli Bourdellen ateljeessa Pariisissa. Hänen impressionistinen tyylinsä sai vaikutteita kubismista ja kykladisesta veistotaiteesta. Vuosina 1929–1935 hän teki surrealistisia sommitelmia ja veistoksia, mutta 1930-luvun puolivälissä hänen veistostensa hahmot muuttuivat yhä hennommiksi ja ilmensivät siten suursotaan ajautuvaa ihmiskuntaa.[1]

Giacometti on tunnettu veistoksistaan, jotka esittävät venytettyjä, varjomaisia ihmishahmoja. Ne ovat usein kivun tai pelon riuduttamia. Vaikka hahmot on joskus kuvattu ryhmiksi, ilmentävät nekin ihmisen yksinäisyyttä.[1] Suomessa hänen teoksiaan kuuluu Sara Hildénin taidemuseon ja Valtion taidemuseon kokoelmiin.

Giacomettin kuva on 1. lokakuuta 1998 julkaistussa Sveitsin sadan frangin setelissä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Seppo Zetterberg (toim. suomalainen laitos): Muutosten vuosisata 6, s. 260. Alkuteos: Power, Wealth & Powerty, The Family, Science, The Arts, Passing Parade. WSOY, 1995. ISBN 951-0-18423-3.
  2. Design of the eighth banknote series Swiss National Bank. Viitattu 10.10.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.