Alberto Giacometti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alberto Giacometti vuonna 1998 julkaistussa 100 Sveitsin frangin setelissä.

Alberto Giacometti (10. lokakuuta 1901 Borgonovo, Graubünden11. tammikuuta 1966 Chur, Graubünden) oli sveitsiläinen kuvanveistäjä ja taidemaalari. Hänen kuvansa on Sveitsissä sadan frangin setelissä. Hänen nuorempi veljensä Bruno Giacometti nousi menestykseen arkkitehtina.

Giacometti sai ensimmäiset taideoppinsa taiteilijaisältään. Hän kävi Geneven taidekoulua ja työskenteli Bourdellen ateljeessa Pariisissa. Hänen impressionistinen tyylinsä sai vaikutteita kubismista ja kykladisesta veistotaiteesta. Vuosina 1929–1935 hän teki surrealistisia sommitelmia ja veistoksia, mutta 1930-luvun puolivälissä hänen veistostensa hahmot muuttuivat yhä hennommiksi ja ilmensivät siten suursotaan ajautuvaa ihmiskuntaa.[1]

Giacometti on tunnettu veistoksistaan, jotka esittävät venytettyjä, varjomaisia ihmishahmoja. Ne ovat usein kivun tai pelon riuduttamia. Vaikka hahmot on joskus kuvattu ryhmiksi, ilmentävät nekin ihmisen yksinäisyyttä.[1] Suomessa hänen teoksiaan kuuluu Sara Hildénin taidemuseon ja Valtion taidemuseon kokoelmiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Seppo Zetterberg (toim. suomalainen laitos): Muutosten vuosisata 6, s. 260. Alkuteos: Power, Wealth & Powerty, The Family, Science, The Arts, Passing Parade. WSOY, 1995. ISBN 951-0-18423-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.