Albert Roussel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Albert Rousselin rintakuva

Albert Charles Paul Marie Roussel (5. huhtikuuta 186923. elokuuta 1937) oli ranskalainen säveltäjä.

Roussel syntyi Tourcoingissa ja osoitti varhain kiinnostusta matematiikkaa kohtaan. Hän vietti aikaa Ranskan laivastossa, jonka kanssa tehdyistä matkoista hän sai inspiraation useisiin tuleviin teoksiinsa.

Roussel jätti laivaston 1894 ja alkoi opiskella musiikkia Eugène Gigoutin johdolla. Hän jatkoi musiikinopintojaan vuoteen 1908 ja sai opetusta mm. Vincent d'Indyltä. Hän itse opetti esimerkiksi Erik Satieta ja Edgar Varèsea. Roussel oli ensimmäisessä maailmansodassa ambulanssinkuljettajana länsirintamalla ja osti sodan jälkeen itselleen kesäasunnon Normandiasta. Siellä hän omisti suurimman osan ajastaan sävellystyölle.

Rousselin varhaisimmissa teoksissa on vaikutteita impressionismista, mutta hän kehitti myöhemmin omintakeisemman tyylinsä. Hän oli lisäksi kiinnostunut jazzmusiikista ja kirjoittikin laulun "Jazz dans la nuit". Hänen muuhun tuotantoonsa kuuluu baletteja, neljä sinfoniaa, orkesterisarjoja, pianokonsertto, sellokonsertino, näyttämömusiikkia, kamarimusiikkia, pianokappaleita ja lauluja.

Roussel kuoli Royanissa 68-vuotiaana.

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.