Alan Sokal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alan Sokal

Alan David Sokal (s. 1955) on fysiikan tutkija. Hän työskentelee New Yorkin yliopistossa.

Tieteiden sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tieteiden sota

Sokal tuli suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 1996 tekemästään huijauksesta, jota kutsutaan Sokal-jupakaksi (englanniksi Sokal Hoax, Sokal Affair). Sokal kirjoitti kvasitieteellisen artikkelin, jota hän tarjosi julkaistavaksi Social Text -nimiseen julkaisuun. Artikkelin otsikko oli tahallisen vaikeaselkoinen ”Transgressing the boundaries: Toward a transformative hermeneutics of quantum gravity” eli ”Rajoja ylittämässä: Kohti kvanttigravitaation transformatiivista hermeneutiikkaa”. Samaan aikaan hän kirjoitti Lingua Franca -lehteen jutun, jossa hän tunnusti Social Text -lehdessä olevan kirjoituksensa olevan täyttä puppua.[1]

Sokal halusi osoittaa, että humanististen tieteiden edustajat syyllistyvät usein lainaamaan luonnontieteellisiä käsitteitä ilman, että he kunnolla ymmärtävät niitä. Kritiikin kärki oli suunnattu varsinkin ranskalaisfilosofeja, kuten Baudrillardia, Derridaa, Lacania, Deleuzea ja Guattaria kohtaan.

Tapauksesta sukeutui tiedesodaksi kutsuttu kiista, josta on taitettu peistä humanististen tutkijoiden ja luonnontieteilijöiden välillä ympäri maailmaa. Keskustelua on käyty tieteen etiikasta. Sokalin toivomuksena on, että filosofiassa ja humanistisessa tutkimuksessa sovellettaisiin samoja kriteerejä kuin muussakin vakavasti otettavassa tutkimuksessa.

Sokal julkaisi yhdessä belgialaisen fyysikon, Jean Bricmontin, kanssa vuonna 1998 teoksen Impostures intellectuelles, joka on käännetty englanniksi nimellä Fashionable nonsense: postmodern intellectuals’ abuse of science. Se on käännetty myös useille muille kielille. Teoksessa kirjoittajat selostavat, miten varsinkin postmoderniksi kutsutussa keskustelussa tietoisesti hämärretään käsitteiden merkityksiä niin, että tuloksena on pseudotieteellistä tekstiä, joka ei tarkoita yhtikäs mitään.

On jopa kehitetty sivustoja, josta voi tulostaa tieteellistä jargonia jäljitteleviä artikkeleita, jotka ovat täydellistä hölynpölyä.[2]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Michelsen, Karl-Erik: Alan Sokal ja tieteentutkimuksen identiteettikriisi. Tieteessä tapahtuu, 1997, 15. vsk, nro 7, s. 4–6. Artikkelin verkkoversio (pdf). Viitattu 25.1.2013. (suomeksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
  • Sokal Alan ja Bricmont Jean: Impostures intellectuelles. Paris: Odile Jacob, 1997.
  • Sokal, Alan D. & Bricmont, Jean: Fashionable nonsense: Postmodern intellectuals' abuse of science. New York: Picador, 1998. ISBN 0-312-19545-1.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Steven Weinberg: Sokal's Hoax The New York Review of Books. 1996. Viitattu 4.3.2017.
  2. Postmodernism Generator (luo uuden "postmodernin" artkkelin kun sivu ladataan) Elsewhere.org. Viitattu 4.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]