Al Yamamah

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Al-Yamamah (arab. اليمامة‎, , suom. kyyhky) on syyskuusta 1985 alkanut sarja Britannian ja Saudi-Arabian välisiä asekauppoja. Kyseessä oli aluksi clearing-kaupan kaltainen aseiden ja öljyn vaihtokauppa. Pääedunsaaja oli brittiläinen, maailman kolmanneksi suurin puolustusteollisuusyhtiö BAE Systems.

Al-Yamamah-kaupat salaisine siirtotileineen tulivat englantilaisille tarpeellisiksi, kun Yhdysvallat teki useita asekauppoja Saudi-Arabiaan 1970-luvulla.

BAEn väitetään lahjoneen Saudeja 1980-luvulla kauppojen varmistamiseksi ja mm. maksaneen salaa saudiprinssi Bandar bin Sultanille yli miljardi Englannin puntaa. Britannian oikeuskansleri lordi Peter Goldsmith kuitenkin keskeytti talousrikostutkinnan joulukuussa 2006 sen jälkeen kun Saudi-Arabia oli uhannut tutkimuksen vaarantavan tekeillä olleet hävittäjäkaupat ja uhkasi tehdä uuden sopimuksen Ranskan kanssa[1]. Pääministeri Tony Blair perusteli tutkinnan keskeyttämistä Britannian kansallisella turvallisuudella, koska tutkinnan pelättiin heikentävän suhteita Saudi-Arabian hallintoon terrorisminvastaisessa taistelussa.[2]

Al-Yamamah I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saudi-Arabian ilmavoimien Tornado-hävittäjä

Vuonna 1989 alkaneet toimitukset

Al-Yamamah II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimitukset 1990–1998

Al-Yamamah III[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppa alkoi joulukuussa 2005 koskien 72 Eurofighter Typhoon -hävittäjäkonetta, jotka korvaavat parikymmentä vuotta vanhat Tornadot. The Timesin (27.6.2007) mukaan tässä liikkui 1000 miljoonan punnan lahjus, kun koneet aseineen maksavat 15 miljardia dollaria.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hope, Christopher. "Halt inquiry or we cancel Eurofighters", The Daily Telegraph, 1 .12.2006. Luettu 1 .12.2006. 
  2. Briteille iso hävittäjäkauppa Saudi-Arabiaan YLE. Viitattu 17.09.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]