Akupunktiopiste

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kartta akupunktiopisteistä Shisi jing fahuissa.

Akupunktiopiste eli akupiste (腧穴 pinyin: shùxué, "kuljetuspainauma"; tai 穴位; pinyin: xuéwèi; japani: つぼ tsubo; "painauman sijainti") on perinteisen kiinalaisen lääkinnän käsite, joka tarkoittaa nivelissä tai lihasten välissä olevaa painaumaa, jossa zang-fu -elinten qi ja meridiaanit kohtaavat ja tulevat lähelle pintaa. Useimmat akupisteet sijaitsevat meridiaaneilla, jotka yhdistävät niitä. Akupisteiden sijainti määritellään cun-mitalla.

Akupisteiden kautta pyritään avaamaan qin eli energian tukoksia kehossa. Tähän käytetään perinteisesti neuloja, moksaa, kuppausta, sormin painelua (akupainanta) ja tuinaa (koputtelu, taputtelu ja hieronta). Uusia menetelmiä ovat akuvasara, sonopunktio (ääniaallot), laserpunktio ja magneetit. Perinteisten akupunktioneulojen vaikutusta voidaan tehostaa johtamalla niihin sähköä.

Vaivoja voidaan hoitaa stimuloimalla akupisteitä joko elimessä, jossa vaiva esiintyy tai etäällä siitä. Meridiaanit johtavat stimuloivan energiavirran akupisteestä toiseen. Täten munuaisia voi vahvistaa hieromalla jalkapohjassa olevaa yongquan-pistettä tai päänsärkyä helpottaa hieromalla peukalonhangan hegu-pistettä.

Wushussa eli kiinalaisessa sotataidossa akupunktiopisteitä hyödynnetään sekä vihollisen lamaannuttamisessa taistelun kuluessa että elvyttämisessä taistelun jälkeen.

Akupunktiopisteitä on vanhoissa kirjoituksissa mainittu 365. Myöhempinä aikoina niiden luku on noussut n. 2000:een. Nykyään WHO on virallisesti hyväksynyt 361 näistä. Kiina, Japani ja Korean tasavalta toimivat yhteistyössä WHO:n alaisuudessa projektissa, jolla pyritään yhtenäistämään akupisteiden nimistö, määrittely ja paikantaminen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Prof. Ma, Kan-Wen: Letter to Editor, "Acupuncture in Medicine", May 1997, Vol. 15 No.1
  • Wilcox, Lorraine, L.Ac.: "What is Acu-moxa Point?", 2005