Cun

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 cun
1 cun
3 cunia

Cun (寸 pinyin: cùn; Wade-Giles: ts'un) on perinteinen kiinalainen suhteellinen pituusmitta. Sen määritelmä on peukalon leveys tai keskisormen keskifalangin pituus. Etusormen kahden falangin pituus on kaksi cunia. Etu- ja keskisormen yhteisleveys on 1,5 cunia. Neljä sormenleveyttä etusormen ensimmäisen nivelen kohdalta mitattuna on kolme cunia.

Cun on yksi kymmenesosa chitä eli kiinalaista jalkaa. Kun mitat standardisoitiin, cunin mitaksi määritettiin ~3,715 cm, joka on käytössä Hongkongissa. 1900-luvulla Kiinan kansantasavallassa mitat standardisoitiin metrijärjestelmään sopiviksi. Cunin mitta 3 1/3 cm on käytössä Kiinassa ja Taiwanilla.

Japanissa vastaavan mitan sunin standardi on 1000/33 mm (~3,030 cm).

Cun-mitalla mitataan akupunktiossa akupisteiden sijainti. Tällöin mitta on yhä suhteellinen eli ihmisen oman kehon mukainen. Täten lapsen cun on lyhyempi kuin aikuisen cun. Eri ruumiinosien mitoitus on määritelty käyttäen cunia. Esimerkiksi silmän leveys silmäkulmasta silmäkulmaan on 1 cun, otsan korkeus on 3 cunia, lapaluiden väli 6 cunia, olkavarren pituus kainalosta 9 cunia ja reiden pituus pakaran alareunasta polvitaipeeseen 14 cunia.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chris Jarmey ja Ilaira Bouratinos: "A Practical Guide to Acu-Points", Lotus Publishing, England, 2008