Akryyliväri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punaista akryyliväriä

Akryylivärit ovat värejä, jotka sisältävät pigmenttiä ja akryylisideainetta. Akryylivärit kuivuvat nopeasti kestäväksi pinnaksi. Ennen kuivumista ne ovat vesiliukoisia.

Akryylivärejä on olemassa peittäviä, puolipeittäviä, läpikuultavia, puolikuultavia, erittäin hyvin valoa kestäviä ja vähän huonommin valon kestäviä. Valikoima on suuri niin värisävyissä kuin ominaisuuksissakin.

Akryyliväreillä voi maalata monenlaiselle maalauspohjalle, esimerkiksi puulle, pahville, kartongille, styroksille, keramiikalle ja kivipintaan. Maalauspohjia ei tarvitse välttämättä pohjustaa, kuten öljyväreillä maalatessa, koska akryyliväreistä ei imeydy öljyä. Gessopohjusteet ovatkin nykyisin akryylipohjaisia.

Liian nopea kuivuminen on yksi akryylivärien haittapuoli. Kuivumisaikaa voi pidentää hidasteella. Myös värien kiiltoa tai mattapintaisuutta voi muunnella lisäaineella. Akryylivärejä ei saa pois vaatteista, kun väri on kuivunut. Akryylivärejä ei ohenneta tärpätillä, joten ne eivät haise yhtä häiritsevästi kuin öljyvärit. Akryyliväreistäkin voi silti saada allergiaoireita ja niillä maalatessa täytyy huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]