Aki Riihimäki

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aki Riihimäki vuonna 2008

Aki Riihimäki (11. tammikuuta 1977) on suomalainen lentopalloilija, joka pelaa Pielaveden Sammon riveissä, Lentopallon SM-liigassa. Urallaan hänet on valittu kolmasti SM-liigan tähtikuusikkoon. Hän on pelannut urallaan Suomen lisäksi Saksan Bundesliigassa kauden verran. [1] Riihimäki on lentopallon miesten pääsarjahistorian toinen pelaaja, joka on saanut täyteen 600 ottelua. [2] Hän on voittanut urallaan peräti 11 mitalia SM-liigasta (3-7-1).

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen SM-liigaottelunsa Riihimäki pelasi 2. lokakuuta 1993. Tuolloin vasta 16-vuotias nuorukainen passasi avauskuusikossa Metso-Lentiksen väreissä pääsarjassa. Huippulahjakkuus huomattiin pian ympäri Suomen, ja seura olikin pian suurjoukkue KuPS-Volley. SM-kullasta hän pääsikin pian nauttimaan, kun KuPS-Volley valtasi ykköspaikan kaudella 1997-1998. Seuraavan kerran hän pääsi nostamaan suomenmestaruuden kunniaksi pokaalia kaudella 1999-2000 jälleen KuPS-Volleyn väreissä. Vuonna 2001 Riihimäki päätti siirtyä ammattilaiseksi ulkomaille Saksan kovatasoiseen Bundesliigaan. Uusi seura löytyi Leipzigin kaupungista. Vuoden Saksassa oltuaan Riihimäki palasi Suomeen Salon Piivolleyhin, jonka riveissä hän voitti kaksi peräkkäistä SM-hopeaa kausilla 2004, ja 2005.

Tämän jälkeen hän siirtyi pelaamaan vuodeksi Lentopallon 1-sarjaan Kempeleen Lentopallon riveihin, jonka hän nosti vuodessa SM-liigaan yhdessä Timo Tolvasen kanssa. Kauden jälkeen hän ei kuitenkaan jatkanut Kempeleessä vaan siirtyi takaisin Kuopion lähettyville, Pielaveden Sampoon pelaamaan. Sampon joukkueesa hän otti kaudella 2006-2007 SM-hopeaa, sekä Suomen cupin voiton.

Kaudella 2007–2008 hän eteni Sampon kanssa aina SM-finaaleihin asti, jossa hän loukkaantui toisen pelin alkulämmittelyssä jo joutui jättämään kentän. Riihimäen sormeen osui alkulämmitelyssä suoraan pallo niin kovaa että nivel liikahti pois paikaltaan repien ihoa pahasti. [3] Hänen sormeensa ommeltiin heti sairaalassa tikit, ja Riihimäen piti olla sivussa koko finaalisarjan mutta hän palasikin jo heti seuraavassa pelissä kentälle, ja johdatti Sammon hurmiossa voittoon ottelusta. Toisessa ottelussaan hän esiintyi jälleen ja johti Sammon selvään voittoon. Sampo kiri näin Santasportin kahden ottelun etumatkan kiinni, ja suomenmestaruus ratkaistaan lopulta Kuopiossa ratkaisevassa viidennessä ottelussa. [3]. Kuopiossa pelatussa ratkaisevassa loppuottelussa Santasport vei kuitenkin voiton tiukkaakin tiukemmin lukemin 3-2, ja näin Riihimäki joutui tyytymään peräti kuudenteen hopeaansa. Kauden jälkeen muun muassa Urheilulehti valitsi hänet vuoden parhaimmaksi liigapelaajaksi, sekä SM-liiganraati vuoden All-Stars kuusikkoon.

Maajoukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riihimäki on esiintynyt myös lentopallomaajoukkueessa. A-maaotteluita hänellä on takanaan peräti 80 kappaletta, joista viimeisin vuodelta 2004. Hän pelasi ensimmäisen kautensa A-maajoukkueen kanssa 1998 vuonna, jonka jälkeen hän esiintyi aina vuoteen 2004 asti joukkueessa.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SM-liigan tähtikuusikkoon Riihimäki on valittu kaksi kertaa, vuonna 2000, 2007 ja viime kaudelta 2008. Häntä pidetään yleisesti Lentopallon SM-liigan parhaimpana passarina tällä hetkellä.

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilökohtaiset:

 • SM-liigan tähtikuusikossa 2000, 2007, 2008
 • Urheilulehden valinta parhaimmaksi liigapelaajaksi 2008
 • Hotsport.infon tähdistöpelaaja SM-liigassa
 • 80 A-maaottelua
 • Yli 600 liigaottelua

Joukkueessa:

 • 3 SM-kultaa
 • 7 SM-hopeaa
 • 1 SM-pronssi
 • 4 Suomen Cupin voittoa
 • 3 Suomen Cupin hopeaa

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Aki Riihimäki
 2. http://www.mestaruusliiga.fi/?x18668=672440
 3. a b Riihimäen pelikunto arvoitus Viittausvirhe: Invalid <ref> tag; name "yle" defined multiple times with different content