Ajan lyhyt historia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ajan lyhyt historia
A Brief History of Time
Alkuperäisteos
Kirjailija Stephen Hawking
Kansitaiteilija Moonrunner Design
Kieli englanti
Genre tähtitiede
Julkaistu 1988
Suomennos
Suomentaja Risto Varteva
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1988
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 248
ISBN 951-0-15092-4
(Tark. ja täyd., kuv. laitos)
Suomentaja: Risto Varteva
Kustantaja: WSOY
Julkaistu 1997
ISBN 951-0-21392-6
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Ajan lyhyt historia (engl. A Brief History of Time) on vuonna 1988 ilmestynyt Stephen Hawkingin kirjoittama tietokirja, joka nousi nopeasti bestselleriksi ja jota myytiin yli 9 miljoonaa kappaletta vuoteen 2002 mennessä. Kirjasta tehtiin kuvitettu laitos vuonna 1996, ja kirja on käännetty yli 40 kielelle. Kirja rikkoi myös ennätyksiä pysyttelemällä The Sunday Times -lehden kymmenen myydyimmän kirjan listalla 237 viikkoa[1] eli kauemmin kuin yksikään aikaisempi kirja. Kirjan on suomentanut Risto Varteva, ja suomennoksen on julkaissut WSOY vuonna 1988.

Kirja käsittelee useita kosmologian aihealueita, ja siinä esitetään muun muassa teoriat alkuräjähdyksestä, mustista aukoista ja niin sanotuista supersäikeistä. Kirja pyrkii ennen kaikkea tarjoamaan aiheesta yleiskuvan, mutta toisin kuin monet muut tietokirjat se pyrkii myös valottamaan eräiden matemaattisten kaavojen merkitystä.

Stephen Hawkingin mukaan joku oli sanonut, että jokainen kirjassa esiintyvä yhtälö puolittaa kirjan lukijamäärän, joten Hawkingin kirjan ainoana yhtälönä on Einsteinin E=mc².[2]

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hawking käyttää kirjassaan kronologista rakennetta: edellinen luku johdattaa seuraavan luvun uusiin aiheisiin. Lisäksi kirjaa on saatettu uusintapainoksissa ajan tasalle, ja esimerkiksi luku 10, Madonreikä ja aikamatka, on kokonaan uusi verrattuna aprillipäivänä 1988 julkaistuun ensimmäiseen painokseen.

Sisällys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Ihmisen maailmankuva
 2. Avaruus ja aika
 3. Laajeneva maailmankaikkeus
 4. Epätarkkuusperiaate
 5. Alkeishiukkaset
 6. Mustat aukot
 7. Mustan aukon säteily
 8. Maailmankaikkeuden synty ja kehitys
 9. Ajan suunta
  • Absoluuttinen ja suhteellinen aika sekä niiden erot
 10. Madonreikä ja aikamatkat
 11. Fysiikan yhtenäistäminen
 12. Yhteenveto

Mainittujen lukujen ohella kirja kertoo lyhyesti omissa jaksoissaan Albert Einsteinista, Galileo Galileista ja Isaac Newtonista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Alkusanat.
 2. Hawkings, Derek: What made Hawking’s ‘A Brief History of Time’ so immensely popular? Washington Post. 14.3.2018. Viitattu 17.12.2018. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]