Aivot altaassa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tietokoneen syöte saa kuvan aivot luulemaan, että ne ovat altaan sijasta ulkona kävelyllä.

Aivot altaassa on tietoteoriaan liittyvä ajatuskoe. Ajatuskokeessa lähdetään tilanteesta, jossa aivot on irrotettu ruumiista, asetettu ravinneliuosta täynnä olevaan altaaseen ja kytketty tietokoneeseen, joka syöttää niille aistimaailmaa vastaavia ärsykkeitä.

Äärimmäisten skeptikkojen mukaan emme voi varmasti tietää, elämmekö todellisuudessa vai olemmeko vain aivot altaassa.[1] Siten emme ehkä voisi luottaa tietävämme mitään varmasti. Hilary Putnamin mielestä taas kukaan ei voi loogisesti todeta olevansa pelkässä lumetodellisuudessa elävät aivot.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavallisimmin 'aivot altaassa' -skenaariota käytetään perusteena filosofiselle skeptisyydelle[2] ja solipsismille. Yksinkertainen versio tästä tapahtuu seuraavasti: altaassa olevat aivot lähettävät ja vastaanottavat täsmälleen samat impulssit kuin keho lähettäisi, jos aivot olisivat kallossa. Impulssit ovat ainoa vuorovaikutus, joka aivoilla on ympäristön kanssa, joten aivoille ei ole mahdollista kertoa, niiden näkökulmasta, ovatko ne kallossa vai astiassa.

Silti ensimmäisessä tapauksessa suurin osa ihmisen uskomuksista voi olla totta (jos esimerkiksi hän kävelevänsä kadulla tai syövänsä jäätelöä); jälkimmäisessä tapauksessa heidän uskomuksensa ovat vääriä. Koska väitteen mukaan ei voida tietää ovatko aivot altaassa, ei voida tietää ovatko uskomukset täysin vääriä. Koska periaatteessa on mahdotonta tietää elämmekö todellisuudessa, mihinkään mihin uskomme ei voi uskoa; tämä herättää kysymyksiä tiedon määrittelystä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Epistemology Encyclopædia Britannica Online. Viitattu 18.1.2010. (englanniksi)
  2. Klein, Peter: Skepticism The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. Viitattu 11.11.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]