Aivot altaassa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tietokoneen syöte saa kuvan aivot luulemaan, että ne ovat altaan sijasta ulkona kävelyllä.

Aivot altaassa[1] on tietoteoriaan liittyvä ajatuskoe tai hypoteesi. Ajatuskokeessa lähdetään siitä, että aivot on irrotettu ruumiista, asetettu ravinneliuosta täynnä olevaan altaaseen ja kytketty tietokoneeseen, joka syöttää niille aistimaailmaa vastaavia ärsykkeitä.

Äärimmäisten skeptikkojen mukaan emme voi varmasti tietää, elämmekö todellisuudessa vai olemmeko vain aivot altaassa.[2] Siten emme ehkä voi luottaa tietävämme mitään varmasti. Hilary Putnam taas ajattelee, että kukaan ei voi loogisesti päätellä olevansa pelkässä lumetodellisuudessa elävät aivot.

Tavallisimmin ”aivot altaassa” -skenaariota käytetään perusteena filosofiselle skeptisyydelle[3] ja solipsismille. Yksinkertainen versio tästä tapahtuu seuraavasti: altaassa olevat aivot lähettävät ja vastaanottavat täsmälleen samat impulssit kuin keho lähettäisi, jos aivot olisivat kallossa. Impulssit ovat ainoa vuorovaikutus, joka aivoilla on ympäristön kanssa, joten aivoille ei ole mahdollista kertoa, niiden näkökulmasta, ovatko ne kallossa vai astiassa.lähde?

Silti ensimmäisessä tapauksessa suurin osa ihmisen uskomuksista voi olla totta (jos esimerkiksi hän uskoo kävelevänsä kadulla tai syövänsä jäätelöä); jälkimmäisessä tapauksessa heidän uskomuksensa ovat vääriä. Koska väitteen mukaan ei voida tietää ovatko aivot altaassa, ei voida tietää ovatko uskomukset täysin vääriä. Koska periaatteessa on mahdotonta tietää elämmekö todellisuudessa, mihinkään mihin uskomme ei voi uskoa; tämä herättää kysymyksiä tiedon määrittelystä.lähde?

Viime aikoina monetselvennä nykyajan filosofit ovat alkaneet uskoa, että virtuaalitodellisuus vaikuttaa vahvasti ihmisen autonomiaan aivot altaassa -kokeena. Vastakkainen näkemys on, ettei virtuaalitodellisuus tuhoa kognitiivista rakennettamme tai poista yhteyttämme todellisuuteen, vaan se päinvastoin antaa meille uusia virikkeitä, uusia oivalluksia ja uusia näkökulmia maailman ymmärtämiseen.lähde?

  1. Lammenranta, Markus: Johdatus tieto-oppiin, s. 135, 140, 141. Lähde termin suomennokselle. Helsinki: Gaudeamus, 2022. ISBN 978-952-345-166-7.
  2. Epistemology Encyclopædia Britannica Online. Viitattu 18.1.2010. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  3. Klein, Peter: Skepticism The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. Viitattu 11.11.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]