Aimo Viherluoto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aimo Kaarlo Viherluoto (19. marraskuuta 191130. tammikuuta 1956)[1] oli suomalainen Turussa asunut novellikirjailija ja iskelmäsanoittaja, joka käytti nimimerkkiä Harry Etelä. Hänen veljensä oli iskelmäsäveltäjä Pentti Viherluoto.

Viherluodon veljesten vanhemmat Kaarlo ja Fanny Wiherluoto kuolivat espanjantautiin 1921. Viherluodot asuivat talvet puutalon hellahuoneessa Turun Portsan kaupunginosassa ja kesät he viettivät Ruissalon saarella Metsola-nimisessä kesämökissä jonka Viherluodon vanhemmat olivat ostaneet 1915.

Aimo Viherluoto kirjoitti nimellä Harry Etelä kauhunovelleja Seikkailujen maailma -lehteen. Kauhujen salakammio -kirjassa on julkaistu uudestaan Etelän kauhunovellituotanto vuosilta 1937–1940. Mukana ovat Pentti Viherluodon alkuperäiset kuvitukset.

Viherluoto kirjoitti seikkailu-, kauhu- ja jännityskertomuksia lisäksi muun muassa Isku-lehteen ja Turun Sanomiin käyttäen nimimerkkejä Harry Etelä, Esmond Blake ja Timo Haukkala. Hän oli myös innokas elokuvaharrastaja, oli mukana turkulaisten Kivimäen veljesten elokuvatuotannossa ja kirjoitti elokuva-alan lehtiin nimimerkeillä Filmikärpänen ja Harry. Aimo Viherluodon elokuva-aiheinen kokoelma on nykyisin Turun maakunta-arkistossa Turun elokuvakerhon arkistojen yhteydessä. Kokoelma sisältää elokuva-alan lehtiä, elokuva-aiheisia lehtileikkeitä, filmitähtien valokuvia, elokuva-arvosteluja sekä yhden Viherluodon tekemän elokuvakäsikirjoituksen.

Aimo Viherluoto sanoitti nimimerkillä Harry Etelä veljensä Pentti Viherluodon säveltämiä iskelmiä kuten Aamu Airistolla, Puhelinlangat laulaa, Punaiset lehdet ja Musta ruusu. Hän sanoitti myös muiden iskelmäsäveltäjien kappaleita sekä sävelsi itse iskelmiä nimimerkillä Elmo Terä.

Aimo Viherluoto kuoli 44-vuotiaana Turussa aivokasvaimeen.

Novellikokoelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kauhujen salakammio: Kauhukertomukset 1937–1940. Toimittanut Juri Nummelin. Jälkisanat: Tapani Maskula. Kuvitus: Pentti Viherluoto. M-novellit 3. Turku: Turbator, 2007. ISBN 978-952-5666-08-3.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuolinilmoitus, Aimo Kaarlo Viherluoto, Turun Sanomat, 1956, No 33, sivu 2, julkaistu 4.2.1956

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.