Aarne Kivimäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aarne Kivimäki
Henkilötiedot
Syntynyt25. elokuuta 1911
Jyväskylä
Kuollut2. tammikuuta 1988 (76 vuotta)
Ohjaaja
Taiteilijanimet Olavi Kallas
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Aarne Akseli Kivimäki (25. elokuuta 1911 Jyväskylä2. tammikuuta 1988)[1] oli suomalainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän käytti myös taiteilijanimeä Olavi Kallas.

Kivimäki ohjasi 1940-luvulla neljä pitkää näytelmäelokuvaa, joista kolmeen hän teki myös itse käsikirjoituksen ja toimi yhdessä myös lavastajana. Hänen veljensä Eino Kivimäki (1916–1986) toimi elokuvien kuvaajana ja leikkaajana.

Kivimäkien ensimmäinen elokuva oli talvisodan jälkeen valmistunut mykkä jännityskomedia Kulkurin holhokki (1940), jossa oli Chaplin-vaikutteita. Seuraava elokuva oli Laura Sointeen samannimiseen romaaniin perustunut melodraama Miehen vankina (1943), joka jäi heidän ainoaksi vakava-aiheiseksi elokuvakseen. Kuvaajana toimi tällöin Eino Kivimäen sijasta Oskar Lindelöf. Tätä seurasivat veljesten viimeisiksi elokuviksi jääneet jännityskomedia Kaksi kivaa kaveria (1944) ja seikkailukomedia Huijarien huvittavat huiputtajat (1945).

Kivimäen veljekset harjoittivat elokuvanteon ohella elokuvien kiertue-esittämistä ja myös varsinaista elokuvateatteritoimintaa. Vaikka heidän omat elokuvansa eivät päässeet kriitikoiden suosioon, ne menestyivät varsin hyvin maaseudun kiertuenäytöksissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aarne Akseli Kivimäki Genealogia.fi. Viitattu 21.3.2021. [vanhentunut linkki]