Agnes Poschner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Agnes Poschner noin vuonna 1911

Agnes Poschner-Zilken (16. tammikuuta 1880 Helsinki15. elokuuta 1935 Leipzig, Saksa) oli suomalainen oopperalaulaja, äänialaltaan sopraano.

Agnes Poschner oli nuorudessaan jäsenenä Sofie Bonnevien naiskuorossa, joka konsertoi joulukuussa 1901 esittäen Giovanni Battista Pergolesin Stabat materin. Poschner oli esityksessä sopraanosoolona, mutta hän sai suorituksestaan huonot arvostelut lehtien palstoilla. Poschner opiskeli sitten laulua Emmy Achtén johdolla Helsingissä ja hän piti ensikonserttinsa 13. maaliskuuta 1903. Konsertin ohjelmistoon kuului Oskar Merikannon Ilmattaren laulu ja Kun päivä paistaa sekä Armas Järnefeltin Päivänpaistetta. Tällä kertaa lehtien arvostelijat olivat tyytyväisiä esitykseen.

Ensikonserttinsa jälkeen Poschner matkusti Pariisiin, jossa hän opiskeli kahden kauden ajan laulua professori Duvernoyn johdolla. Tammikuussa 1907 hän suoriutui onnistuneesti Haagin oopperan koelaulusta. Vuotta myöhemmin Agnes Poschner ja Armas Järnefelt olivat vierailevina esiintyjinä Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa. Ruotsalaisissa lehdissä arvosteltiin kiivaasti suomalaisten kutsumista esiintymään ja Aino Ackté sai lehdistökeskustelusta kimmokkeen lähteä perustamaan suomalaista oopperaa.

Oskar Merikanto ja Aino Ackté perustivat vuonna 1911 Kotimaisen oopperan. Oopperan ensimmäisiin produktioihin kuului Ruggiero Leoncavallon ooppera Pajatso, jonka esityksen valmisteluissa Poschner oli mukana Eino Rautavaaran ja Wäinö Solan kanssa. Poschner muutti pian tämän jälkeen Saksaan ja oli siellä kiinnitettynä 1912–1922 Elberfeldin valtionteatteriin. Tämän jälkeen hän esiintyi Karlsruhen valtionteatterissa, kävi esiintymässä Hollannissa ja opiskeli laulua Leipzigissa. Poschner kuoli vuonna 1935 Leipzigissa. Hän oli naimisissa saksalaisen oopperatenorin Willy Zilkenin kanssa.

Agnes Poschner teki vuosina 1905 ja 1909 20 levytystä esittäen suomen- ja ruotsinkielisiä lauluja. Osan levytyksistä hän teki yhdessä oopperalaulaja Alarik Ugglan kanssa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Agnes Poschner