Afrikan aarre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Afrikan aarre
Beat the Devil
Ohjaaja John Huston
Käsikirjoittaja James Helvick (romaani)
John Huston
Truman Capote
Tuottaja John Huston
Säveltäjä Franco Mannino
Kuvaaja Oswald Morris
Leikkaaja Ralph Kemplen
Pääosat Jennifer Jones,
Gina Lollobrigida
Humphrey Bogart.
Valmistustiedot
Valmistusmaa Britannia
Ensi-ilta 24. marraskuuta 1953
Kesto 89 min.
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Afrikan aarre (Beat the Devil) on John Hustonin ohjaama elokuva vuodelta 1953. Sen käsikirjoituksen tekivät Huston ja Truman Capote, ja se perustuu löyhästi brittiläisen toimittajan ja kriitikon Claud Cockburnin samannimiseen romaaniin, jonka tämä kirjoitti salanimellä James Helvick. Huston suunnitteli elokuvasta parodiaa aiemmasta mestariteoksestaan Maltan haukka ja muista lajin elokuvista.

Käsikirjoitusta kehiteltiin päivittäin kuvausten edetessä. Se kertoo vehkeilijä- ja tyhjäntoimittajajoukkion seikkailuista heidän ollessaan menossa esittämään valtausvaatimuksia Keniassa alueelle, jossa on runsas uraaniesiintymä. He odottelevat pienessä italialaissatamassa päästäkseen lähtemään matkaan huono-onnisella hakurahtialuksella, joka on menossa Mombasaan. Tähtinäyttelijöinä elokuvassa ovat Humphrey Bogart, Jennifer Jones, Gina Lollobrigida, Robert Morley, Peter Lorre sekä Bernard Lee, joka myöhemmin nousi maineeseen James Bond -elokuvien "M:nä". Bogartin menetettyä auto-onnettomuudessa hampaitaan osan tämän repliikeistä jälkiäänitti Peter Sellers[1].

Tämä Hustonin teos ei solahda helposti mihinkään valmiiseen luokkaan, sillä sitä on luonnehdittu milloin trilleriksi, komediaksi, draamaksi, rikoselokuvaksi ja romanttiseksi elokuvaksi. Ennen kaikkea se on parodia siitä film noir -tyylistä, jonka uranuurtaja Huston itse oli, ja sellaisena se on myöhemmin saanut kulttiaseman.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Humphrey Bogart  … Billy Dannreuther  
 Jennifer Jones  … Mrs. Gwendolen Chelm  
 Gina Lollobrigida  … Maria Dannreuther  
 Robert Morley  … Peterson  
 Peter Lorre  … Julius O'Hara  
 Edward Underdown  … Harry Chelm  
 Ivor Barnard  … Maj. Jack Ross  
 Marco Tulli  … Ravello  
 Bernard Lee  … Insp. Jack Clayton  
 Mario Perrone  … SS Nyangan purseri  
 Giulio Donnini  … johtaja  
 Saro Urzì  … SS Nyangan kapteeni  
 Aldo Silvani  … Charles, ravintolanjohtaja  
 Juan de Landa  … Hispano-Suiza Driver  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriitikkojen vastaanotto ei ollut erityisempi (joskin National Board of Review valitsi sen 1954 kymmenen parhaan joukkoon[2]), ja siihen päättyi Hustonin uran takaa-ajofilmien vaihe. Huonosta kaupallisesta menestyksestä huolimatta elokuva on sittemmin saanut kulttiaseman[3].

Humphrey Bogart ei pitänyt elokuvasta, ehkä siksi, että hän menetti sen rahoittamisessa paljon omia varojaan[4], ja sanoi: "Siitä pitävät vain huijarit." Roger Ebert toteaa, että elokuvaa on luonnehdittu ensimmäiseksi camp-elokuvaksi.[3] Elämäkerrallisissa elokuvissa Kunniaton (2006) ja Capote (2005) Truman Capote, jota niissä esittävät Toby Jones ja Philip Seymour Hoffman, muistelee Afrikan aarteen kuvausaikoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arto Pajukallio, Elokuvat, Helsingin Sanomat 11.4.2010 s. D 13
  2. Nbrmp.org, Top Ten Films (Arkistoituja kopioita – Internet Archive)
  3. a b Roger Ebert
  4. Allmovie

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]