Adriana Mater

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Adriana Mater
Säveltäjä Kaija Saariaho
Libretto Amin Maalouf
Kieli ranska
Kantaesitys 3. huhtikuuta 2006
Pariisin Opéra Bastillessa
aikajana Saariahon oopperoista
Kaukainen rakkaus Adriana Mater Émilie
2000 2006 2010

Adriana Mater on Kaija Saariahon ooppera, joka sai ensi-iltansa 3. huhtikuuta 2006 Pariisin Opéra Bastillessa (alun perin ensi-illan piti olla jo 30. maaliskuuta, mutta se myöhästyi oopperan teknisen henkilökunnan lakon vuoksi). Kantaesityksessä orkesterinjohtajana toimi Esa-Pekka Salonen, ohjaus oli Peter Sellarsin. Ooppera sijoittuu nimeämättömään sotaa käyvään maahan, jota oopperan libretistin Amin Maaloufin mukaan voidaan pitää jonain Balkanin alueen maista Jugoslavian hajoamissotien myllerryksessä.[1][2]

Synopsis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adriana on eloisa ja intohimoinen nuori nainen, jonka omaan yhteisöönsä kuuluva mies raiskaa. Raiskauksesta alkunsa saanut lapsi perii sekä uhrin, että rikollisen veren ja Adriana pohtii huolestuneena tuleeko hänen lapsestaan Kain vai Abel. Tämä huoli häiritisee häntä koko raskauden ja lapsen, Yonasin, lapsuuden ajan. Totuuden hetki koittaa, kun Yonas, nyt jo nuori mies, saa tietää äitinsä paenneen päällekarkaajan palanneen sodan päätyttyä. Yonas tapaa isänsä ja kertoo murhavansa tämän, mutta huomaa pian isänsä olevan sokea. Hän ei voi tappaa tätä ja pakenee paikalta. Yonas pyytää äidiltään anteeksi, ettei voinut kostaa tämän puolesta. Tämän kuultuaan Adriana tietää Yonasin olevan hänen poikansa ja sanoo: "Me emme ole kostaneet, mutta olemme pelastuneet".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. News - Saariaho: “Adriana Mater” Premieres Music Sales Classical. 2006. Viitattu 2.5.2016. (englanniksi)
  2. ross, Alex: Birth - A new opera from the Finnish composer Kaija Saariaho The New Yorker. 2006. Viitattu 2.5.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]