Adium

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Adium
Adium.png
Yhteystiedot ja keskusteluikkuna
Yhteystiedot ja keskusteluikkuna
Kehittäjä Adium Team
Kehityshistoria
Ensijulkaisu syyskuu 2001
Vakaa versio 1.5.10 / 20. toukokuuta 2014
Tiedot
Ohjelmistotyyppi pikaviestintäohjelma
Käyttökielet Useita
Alusta OS X
Ohjelmointikielet Objective-C, Cocoa
Lisenssi GPL
Aiheesta muualla
www.adium.im

Adium on yleinen pikaviestintäohjelma OS X:lle. Adiumiin on myös mahdollista ladata erilaisia laajennuksia, joilla voi esimerkiksi muuttaa keskusteluikkunan tai kontaktilistan ulkonäköä. Eri kielivaihtoehtoja Adiumissa on yli 20 mukaan lukien suomi. Adiumin ohjelmoinnissa on käytetty Cocoa-ohjelmointirajapintaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adiumin loi alun perin opiskelija Adam Iser. Ensimmäinen versio Adiumista (1.0) julkaistiin syyskuussa 2001. Tämä tuki vain AOL Instant Messengeriä. Adiumin versioluvut ovat siitä lähtien olleet epäloogisessa järjestyksessä. Siihen kuitenkin tuli joitakin uudistuksia aina versioon 1.6 asti, kunnes Adiumin kehitysryhmä aloitti kaiken alusta, suunnitelmana tehdä useaa eri protokollaa tukeva pikaviestintäohjelmaa. Tämän version piti olla versio 2.0, mutta isojen muutosten takia ohjelma päätettiin nimetä "Adium X":ksi. Versionumerointi alkoi esijulkaistusta Adium X 0.50, ja versionumerointi jatkui normaalina aina 0.89.1 versioon asti. Kuitenkin kehittäjät päättivät vaihtaa nimen takaisin Adiumiin ja Adium 1.0 julkaistiin 2. helmikuuta 2007. Suurimpana uudistuksena oli tuki monelle muulle pikaviestiprotokollalle mm. ICQ, MSN Messenger, Yahoo! Messenger, ja Jabber/XMPP (mukaan lukien Google Talk).

Adium on tullut tunnetuksi Macintosh-yhteisössä muun muassa Applen käytettyä sitä verratessa Mac Pron ja Power Mac G5 Quadin suoritustehoja Xcode 2.3:ssa.

Tällä hetkellä uusin versio Adiumista on 1.4.2.

Tuetut protokollat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adium tukee seuraavia protokollia:[1]

Laajennuksien avulla on mahdollista laajentaa tuettujen protokollien määrää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ohjelmistoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.