Acadiana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cadien- tai cajunkulttuurin alue Louisianan etelärannikolla. Tumma punainen osoittaa alueet, jolla kulttuuriperinne vaikuttaa selvimmin.

Acadiana (ranskaksi l'Acadiane) tarkoittaa ranskankielistä aluetta Louisianan osavaltion etelärannikolla. Alueen väkiluku oli vuoden 2000 väestönlaskennassa 1 352 646 ja pinta-ala 37 746 km². Se käsittää 22 Louisianan kaikkiaan 64 piirikunnasta ja sen lisäksi muita alueita, joihin on levinnyt sama kulttuuriperinne. Nimi sai virallisen aseman vuonna 1971.[1]

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Acadianan asukkaista osa on alkuperältään cadien-nimeä kantaneiden ranskankielisten siirtolaisten jälkeläisiä. He olivat kotoisin Acadiesta, johon kuului alueita Kanadan länsirannikolla, tarkemmin New Brunswickissa, Nova Scotiassa ja Prinssi Edwardin saarella sekä Québecin lähiseutuja ja Mainen osavaltiossa sijaitsevan Saint John -joen varrella. Tämä väestö puhui kieltä, jota kutsutaan acadien-ranskaksi ja asettui 1700-luvun puolivälissä Louisianan etelärannikolle nykyisen Acadianan alueelle.

Acadialaiset (cadiens) muodostavat nykyisin suurimman osan Acadianan asukkaista ja heidän kulttuurinsa dominoi muita alueen perinteitä. Acadianassa asuu kuitenkin väestöä, joka ei ole kulttuuriltaan acadialaista, eikä puhu cajunranskaa eikä ole acadialaisten jälkeläisiä. Acadianassa asuu useita intiaaniheimoja ja moninaista syntyperää edustavia Louisianan kreoleja sekä seudulle jo ennen cajuneja asettuneiden saksalaisten siirtolaisten jälkeläisiä. Viime vuosina alueelle on asettunut myös pakolaisia useista Kaakkois-Aasian maista, erityisesti Laosista, Vietnamista ja Kambodžasta. He ovat vaikuttaneet merkittävästi alueen kalastusteollisuuteen.

Lippu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Acadianan lippu

Acadianan lippu sai Louisianan osavaltionhallituksen virallisen hyväksynnän vuonna 1974. Lipun piirsi vuonna 1965 professori Thomas J. Arceneaux.[2] Sen kolme heraldista liljaa sinisellä pohjalla edustavat Acadianan ranskalaista perinnettä. Kultainen tähti valkealla pohjalla on Acadianan suojeluspyhimyksen, taivaaseen astuvan Marian (Notre-Dame-de-l'Assomption) tunnus; tähti muistuttaa myös seudun asukkaiden aktiivisesta osallistumisesta Amerikan vallankumoukseen Louisianan espanjalaisen kuvernöörin johdolla. Kultainen torni punaisella pohjalla edustaa Espanjaa, joka hallitsi aluetta acadialaisten saapuessa sinne.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Craig Mergist, Acadiana: The region, the word, the heritage, Lafayette Convention & Visitors Commission [1] (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Acadian Genealogy Homepage: Historical Flags (Arkistoitu – Internet Archive)