Aavetykki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Aavetykki oli Talvisodan aikainen venäläinen rautatietykki.

Jouluaaton aattona 23. joulukuuta 1939, väestönsuojelun sotapäiväkirjan mukaan kello 0.07, Viipurissa alkoi tapahtua yllättäen rajuja räjähdyksiä, joiden alkuperää ei heti pystytty tunnistamaan. Aluksi arveltiin, että kyseessä olisi vakoojien ujuttamia aikapommeja, mutta ajatus hylättiin saman tien, koska räjähdykset olivat liian rajuja.

Pelottavimpana mahdollisuutena todettiin olevan kauaskantoinen tykki, joka ampuisi niin kaukaa ettei laukauksia kuulisi. Tämä havaittiinkin todeksi kun tutkittiin räjähdyksen jälkiä: kranaatin sirpaleiden havaittiin kuuluvan venäläisiin 150 mm miinakranaatteihin.

Mittauspatteristo yritti mittaustiedustelulla paikantaa tykin asemaa, mutta tämä oli hankalaa sillä aavetykin laukauksia ei juuri kyetty erottelemaan jatkuvasta neuvostotykistön tulituksesta [1]. Tiedustelun avulla selvisi, että venäläiset olivat asentaneet Perkjärven aseman vieressä olleeseen raiteilla varustettuun hiekanlastauspaikkaan useita 150 mm rautatietykkejä, joilla Viipuria tulitettiin. Osumatarkkuus oli pitkästä matkasta johtuen epämääräinen, mutta tulituksen tarkoitus olikin taistelutahdon luhistaminen.[2] Tässä ei kuitenkaan onnistuttu. Pahin tulituspäivä oli 12. helmikuuta 1940, ns. Rumputulisunnuntaina. Viipurilaisten henki säilyi vahvana loppuun asti.

24. helmikuuta 1940, kun venäläinen kenttätykistö ylti Viipurin laidoille, aavetykin käyttö lopetettiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. A. ja J. Paulaharju: Perkjärveltä Niinisaloon, s. 83. Hämeenlinna: A. A. Karisto, 1973.
  2. Koponen - Viitanen, luku Rumputulisunnuntai
  • Emil Koponen - Eero Viitanen: Viipurin viimeiset päivät : asiakirjojen ja omien kokemusten perusteella kuvattuna, WSOY 1940
  • Viipurin kaupunginkanslian asiakirjat, Suomen kansallisarkisto
  • Viipurin kaupunginkamreerin päiväkirjamerkinnät, Suomen kansallisarkisto
  • Aavetykki ampui Viipuria - artikkeli Kansa taisteli - miehet kertoivat -lehdessä