Aateliskalenteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen aateliskalenterin nimiösivu vuodelta 2007.

Aateliskalenteri on yleensä kirjan muotoon painettu matrikkeli, jossa kerrotaan ritari- ja aatelissukuihin kuuluvien henkilötiedot.

Tunnettuja eurooppalaisia aateliskalentereita ovat ruotsalainen Sveriges ridderskap och adels kalender (1854–), tanskalainen Danmarks Adels Aarbog (1884–) ja saksalainen Genealogisches Handbuch des Adels (1951–). Vanhin tunnettu aateliskalenteri on vuodesta 1763 julkaistu Gothan hovikalenteri (saks. Gothaischer Hofkalender ja ransk. Almanach de Gotha).[1]

Suomen ritariston ja aateliston kalenteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa aateliskalenteria on julkaistu vuodesta 1858 lähtien, ja nykyisin se ilmestyy joka kolmas vuosi. Kalenteri julkaistiin aiemmin ruotsinkielisenä, nimellä Finlands ridderskaps och adels kalender, mutta uudemmat painokset ovat kaksikielisiä. Suomen ritariston ja aatelin kalenteria julkaisee Suomen Ritarihuone.[2]

Matrikkelissa ovat kaikkien elossa olevien ritarihuoneeseen merkittyjen sukujen jäsenten henkilötiedot. Jokaisen sukuesittelyn alussa esitellään myös suvun vaakuna.

2010-luvulla kalenterissa oli kaikkiaan 357 sukua, joista 164 – eli hieman alle puolet – oli yhä elossa.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Muistelma- ja elämäkertakirjallisuus”, Otavan Suuri Ensyklopedia, osa 6: Malaijit–oppiminen, s. 4434–4437. Helsinki: Otava, 1979. ISBN 951-1-05122-9.
  2. Finlands ridderskaps och adels kalender. Suomen ritariston ja aatelin kalenteri. Selkänimeke: Finlands adelskalender. Suomen aateliskalenteri. Helsingfors: Frenckellska tryckeri, 1923–. ISSN 0789-3175.
  3. Aateliskalenteri (Arkistoitu – Internet Archive). Ritarihuone.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.