Aalto-yliopiston kirjasto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskus.

Aalto-yliopiston kirjasto on Aalto-yliopiston kaikille avoin tieteellinen kirjasto.

Aalto-yliopiston kirjasto aloitti toimintansa vuoden 2010 alusta, jolloin Helsingin Kauppakorkeakoulun kirjasto, Taideteollisen korkeakoulun kirjasto ja Teknillisen korkeakoulun kirjasto yhdistyivät.

Aalto-yliopiston kirjaston muodostavat kolme kampuskirjastoa:

  • Arabian kampuskirjasto, virallinen nimi Learning Hub Arabia (entiset nimet Aalto-yliopiston kirjasto, Arabia ja Taideteollisen korkeakoulun kirjasto)
  • Otaniemen kampuskirjasto, virallinen nimi Harald Herlin -oppimiskeskus (entiset nimet Aalto-yliopiston kirjasto, Otaniemi ja Teknillisen korkeakoulun kirjasto)
  • Töölön kampuskirjasto, virallinen nimi Learning Hub Rooftop (entiset nimet Aalto-yliopiston kirjasto, Töölö ja Helsingin kauppakorkeakoulun kirjasto)[1][2].

Tehtävä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aalto-yliopiston oppimiskeskus tarjoaa kirjastopalveluja sekä laitteita että tiloja opiskeluun ja työskentelyyn. Toimintakenttä on viime vuosina laajentunut uusille alueille esimerkiksi yliopistossa tuotetun tutkimustiedon julkaisemisen ja levittämisen edistämiseen.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aalto-yliopiston kirjasto tarjoaa lainauspalvelut, kaukopalvelua ja aineistonvälityspalveluita muista kirjastoista, neuvontaa sekä tilat ja laitteet[3]. Kirjasto järjestää kirjastonkäytön ja tiedonhaun koulutusta opiskelijoille ja henkilökunnalle. Kirjasto tarjoaa jokaisella kampuksella asiakkaidensa käyttöön lukupaikkoja, ryhmätyötiloja, asiakastyöasemia ja muita laitteita.

Arabian kampuskirjasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arabian kampuskirjasto

Kirjasto toimii Helsingissä, Aalto-yliopiston Arabian kampuksella.

Kirjasto palvelee Aalto-yliopiston opetusta ja tutkimusta taideteollisuuden, taidekasvatuksen ja audiovisuaalisen viestinnän alueilla.

Arabian kampuskirjasto aloitti toimintansa vuonna 1875 Suomen Taideteollisuusyhdistyksen ja sen keskuskoulun kirjastona. Vuonna 1965 keskuskoulu ja kirjasto siirtyivät valtion omistukseen ja koulun nimeksi tuli Taideteollinen oppilaitos. 1973–2009 kirjasto toimi Taideteollisen korkeakoulun kirjastona.

Nykyisin Arabian kampuskirjasto on osa Aralis-kirjastokeskusta. Aralis-kirjastokeskus on kaikille avoin julkinen kirjasto, joka kokoaa saman katon alle myös Helsingin kaupunginkirjaston Arabianrannan kirjaston sekä kaksi muuta taidekirjastoa: Metropolia Ammattikorkeakoulun kulttuurialan kirjastopalvelut ja Pop & Jazz Konservatorion kirjaston.

Aralis-kirjastokeskus valmistui kahdessa vaiheessa: taidekirjastot muuttivat uusiin tiloihin kesäkuussa 2003 ja Arabianrannan kirjasto joulukuussa 2003. Aralis-kirjastokeskuksen pinta-ala on yhteensä 2192 m², josta Arabian kampuskirjaston osuus on 61,7 % (1352 m²). Arabian tehtaan vanhassa rakennuksessa olevan taidekirjaston osuuden eli 1352 m² ja sen sisustuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen Oy.

Kirjasto sijaitsee Helsingissä, osoitteessa Hämeentie 135 A.

Otaniemen kampuskirjasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Otaniemen kampuskirjasto

Kirjasto toimii Espoossa, Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella. Kirjasto on Suomen vanhin ja suurin tekniikan alan kirjasto. Kirjaston virallinen nimi on Aalto-yliopiston kirjasto, Otaniemi. Otaniemen kampuksen alueella toimii kampuskirjasto lisäksi reilut 20 tekniikan korkeakoulujen erilliskirjastoa, jotka toimivat yhteistyössä Otaniemen kampuskirjaston kanssa.

Aalto-yliopiston Otaniemen kampuskirjasto Espoossa tukee ja edistää teknistieteellistä tutkimusta, opetusta ja opiskelua erityisesti Aalto-yliopistossa ja sen tekniikan korkeakouluissa (Insinööritieteiden korkeakoulu, Kemian tekniikan korkeakoulu, Perustieteiden korkeakoulu sekä Sähkötekniikan korkeakoulu).

Kirjaston historia alkaa Helsingin teknillisen reaalikoulun perustamisesta vuonna 1849. Jatkosodassa 6.2. ja 7.2.1944 välisen yön pommituksissa kirjastoon osui palopommi, ja siitä syntyneessä tulipalossa paloivat kaikki kokoelmat ja kokoelmaluettelot.

Otaniemen kampuksella toiminta käynnistyi tammikuussa 1970. Vuodesta 2010 alkaen entinen Teknillisen korkeakoulun kirjasto on yksi Aalto-yliopiston kirjaston kampuskirjastoista Arabian ja Töölön kampuskirjastojen ohella.

Kirjastorakennus on Alvar Aallon suunnittelema, kuten muutkin Otaniemen kampuksen keskeiset rakennukset. Nelikerroksinen rakennus on valmistunut vuonna 1970. Sen lattiapinta-ala on 8 942 m². Asiakkailla ja vierailla on vapaa pääsy 2. kerroksen palvelutiloihin sekä 1. ja pohjakerroksen kokoelmatiloihin.

Kirjasto sijaitsee Espoossa, Aalto-yliopiston Tekniikan korkeakoulujen päärakennuksen vieressä, osoitteessa Otaniementie 9.

Toukokuussa 2015 kirjasto meni peruskorjaukseen. Siksi ajaksi se siirrettiin Kandidaattikeskukseen (ent. TKK:n päärakennus, Otakaari 1) ja nimi muuttui muotoon Oppimiskeskus beta. Peruskorjauksen odotetaan kestävän loppuvuoteen 2016 asti.

Töölön kampuskirjasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Töölön kampuskirjasto

Kirjasto toimii Helsingissä, Aalto-yliopiston Töölön kampuksella. Vuoteen 2009 asti se oli Helsingin kauppakorkeakoulun kirjasto.

Kirjasto sijaitsee Helsingissä, osoitteessa Mechelininkatu 3 D.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]