8 naista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
8 naista
8 femmes
Ohjaaja François Ozon
Käsikirjoittaja Marina de Van
François Ozon
Perustuu Robert Thomasin näytelmään
Tuottaja Olivier Delbosc
Marc Missonnier
Säveltäjä Krishna Levy
Kuvaaja Jeanne Lapoirie
Leikkaaja Laurence Bawedin
Pääosat Danielle Darrieux
Catherine Deneuve
Isabelle Huppert
Emmanuelle Béart
Fanny Ardant
Virginie Ledoyen
Ludivine Sagnier
Firmine Richard
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ranska
Ensi-ilta 2002
Alkuperäiskieli ranska
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

8 naista (Huit femmes eli 8 femmes) on François Ozonin vuonna 2001 ohjaama, ranskalais-italialaisena yhteistuotantona syntynyt elokuva, joka sai maailmanensi-iltansa 8. tammikuuta 2002 Ranskassa. Genreltään se on lähinnä rikoskomedia.

Nimensä mukaisesti elokuvassa on pääosassa kahdeksan naista. Useimmat heistä ovat ranskalaisen elokuvan kuuluisimpia tähtinäyttelijöitä. Ainoa niukka miesrooli on talon murhatulla isännällä Marcelilla.

Elokuva sijoittuu äveriääseen porvariskartanoon 1950-luvulle. Elokuvan alussa Marcelin vaimo Gaby on kutsunut joukon Gabyn lähisukulaisia maaseutukartanoonsa viettämään joulua. Näiden viiden eri-ikäisen naisen lisäksi talossa on taloudenhoitajatar Chanel ja sisäkkö Louise. Sitten paljastuu, että isäntä Marcel on murhattu vuoteeseensa. Makuuhuone lukitaan, jotta johtolangat eivät turmeltuisi. He yrittävät kutsua paikalle poliisin, mutta puhelinlinja on katkaistu ja autoa on sabotoitu. Jopa kartanon portti on jumissa ja lunta sataa yhä enemmän, joten he ovat eristyksissä muusta maailmasta. Niinpä he alkavat keskenään selvittää murhaajaa. Selvittelytyön kuluessa paljastuu suuri joukko mitä odottamattomampia salaisuuksia, joista naiset olisivat mieluiten vaienneet.

8 naista on voimakkaasti tyylitelty ja hyvin teatterimainen. Tyylittely ilmenee esimerkiksi Technicolor-värityksessä sekä Agatha Christien dekkarityylin parodisessa liioittelussa. Kuvaan istuvat hyvin myös kahdeksan musikaalimaista laulunumeroa, jotka kukin kahdeksan naista esittävät vuorollaan elokuvan kuluessa. Numerot ovat cover-versioita ranskalaisen kevyen musiikin 1900-luvun historiasta, ja näyttelijät laulavat ne itse. Teatterimaisuus näkyy muun muassa siinä, että kaikki elokuvan kohtaukset sijoittuvat saman talon eri huoneisiin ja että näyttelijät elokuvan lopuksi kerääntyvät riviin kameran eteen. Itse asiassa elokuva perustuu näytelmään: ranskalaisen näytelmäkirjailijan Robert Thomasin (1927−1989) Huit femmes -kappaleeseen, joka sai ensi-iltansa vuonna 1961 Pariisissa.

Alun perin ohjaaja Ozonin tarkoitus oli uudelleenfilmatisoida George Cukorin elokuva Naiset (1939), joka on kuuluisa siitä, että rooleissa on ainoastaan naisia, mutta hän päätyi lopulta Thomasin näytelmään. 8 naista oli seuraavana vuonna valmistuneen Swimming Poolin ohella se elokuva, joka nosti hänet kansainväliseen tietoisuuteen. Elokuva voitti joitakin kansainvälisiä elokuvapalkintoja. Kotimaassaan Ranskassa se sai kaikkiaan 12 César-palkintoehdokkuutta, muttei voittanut yhtäkään.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Danielle Darrieux  … Mamy, murhatun Marcelin anoppi  
 Catherine Deneuve  … Gaby, Marcelin vaimo  
 Isabelle Huppert  … Augustine, Marcelin käly ja Gabyn sisko  
 Fanny Ardant  … Marcelin sisko  
 Virginie Ledoyen  … Suzon, Marcelin vanhempi tytär  
 Ludivine Sagnier  … Catherine, Marcelin nuorempi, teini-ikäinen tytär  
 Firmine Richard  … Madame Chanel, taloudenhoitaja  
 Emmanuelle Béart  … Louise, sisäkkö  
 Dominique Lamure  … Marcel  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]