5-hydroksi-indolyylietikkahappo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
5-Hydroksi-indolyylietikkahappo
5-Hydroxyindolessigsäure (5-HIAA).svg
Tunnisteet
CAS-numero 54-16-0
IUPAC-nimi 2-(5-hydroksi-1H-indol-3-yyli)etikkahappo
SMILES C1=CC2=C(C=C1O)C(=CN2)CC(=O)O
Ominaisuudet
Kemiallinen kaava C10H9NO3
Moolimassa 191,18 g/mol
Sulamispiste 162 °C

5-Hydroksi-indolyylietikkahappo (5-HIAA) on ihmiskehossa serotoniinin pääasiallinen aineenvaihduntatuote. Tähän biokemialliseen reaktioon osallistuvat entsyymit monoamiinioksidaasi ja aldehydidehydrogenaasi suurimmaksi osaksi maksassa.

Kemiallisessa analyysissä virtsanäytteiden 5-HIAA pitoisuus määrittää kehon serotoniinitason.

Kliininen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

5-HIAA testataan virtsanäytteestä, joka on tehty happamaksi lisäaineella pH-säätämiseksi arvoon kolme tai alle. Jotkin ruoat ja lääkkeet häiritsevät määrittämistä. 5-HIAA tasot voivat vaihdella erilaisten komplikaatioiden seurauksena, esimerkkinä kasvain, munuaisten vajaatoiminta ja ohutsuolen poisto.

Koska 5-HIAA on serotoniinin aineenvaihduntatuote, testi tehdään usein ohutsuolen enterokromaffiinisoluissa (Kultschitzsky) kasvavan karsinoidisyövän diagnosoimiseksi, sillä nämä vapauttavat suuria määriä serotoniinia. 25 mg/24 tuntia (korkeampi jos potilaalla on imeytymishäiriö) ja tästä suuremmat arvot ovat vahva viite karsinoidista.

Matalat selkäydinnesteen 5-HIAA arvot on liitetty aggressiiviseen käytökseen ja itsemurhaan väkivaltaisin keinoin, korreloiden vähentyneiden serotoniinitasojen kanssa. Nousseet serotoniinitasot sen sijaan ovat yksi tunnetuimmista biologisista löydöksistä autismista kärsivillä henkilöillä ja 5-HIAA tasot voivat heillä olla koholla.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.