Aivo-selkäydinneste

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Selkäydinneste)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aivo-selkäydinneste eli likvori (lat. liquor cerebrospinalis) on nestettä, joka suojaa sekä aivoja että selkäydintä iskuilta. Aivo-selkäydinneste syntyy osaksi aivokammioiden suonipunoksissa. Sivukammioista ja kolmannesta aivokammiosta neste kulkee kohti neljättä aivokammiota. Neljännestä aivokammiosta se siirtyy kolmen pienen aukon kautta subaraknoidaalitilaan eli lukinkalvononteloon. Täältä aivo-selkäydinneste siirtyy araknoidaalivillusten kautta kovakalvon lehtien välissä sijaitseviin laskimoihin, joita kutsutaan laskimosinuksiksi eli veriviemäreiksi.

Aivo-selkäydinnestettä muodostuu vuorokaudessa noin 500 ml. Siinä on enemmän natriumia ja vähemmän glukoosia kuin kudosnesteessä.

Jos aivo-selkäydinnesteen reitti on vastasyntyneisyyskaudella jostain kohtaa tukossa esimerkiksi synnynnäisen epämuodostuman takia, jatkuvasti syntyvä aivo-selkäydinneste laajentaa aivokammiota ja työntää aivokudosta sivuille. Koska kallon luut eivät ole vielä luutuneet yhteen, myös aivokoppa suurenee.[1]

Aivo-selkäydinnesteen koostumusta voidaan tutkia erityisen lannepiston eli lumbaalipunktion avulla.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hiltunen, Erkki et al: ”7.4.4 Aivo-selkäydinneste”, Galenos – johdanto lääketieteen opintoihin, s. 214. Helsinki: WSOYpro Oy, 2010. ISBN 978-951-0-33085-2.
  2. Riitta Danielsson-Ojala: Lumbaalipunktio (lannepisto) Ohjepankki: Tietoa sairauksista ja hoidosta. 7.7.2011. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Arkistoitu 30.12.2016. Viitattu 30.12.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aivo-selkäydinneste.
Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.