2010 (vuoden 1984 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2010
2010: The Year We Make Contact
Ohjaaja Peter Hyams
Käsikirjoittaja Arthur C. Clarke ja Peter Hyams
Tuottaja Peter Hyams
Säveltäjä David Shire
Kuvaaja Dave Stewart
Leikkaaja
  • Mia Goldman
  • James Mitchell
Tuotantosuunnittelija Albert Brenner
Pukusuunnittelija Patricia Norris
Lavastaja
  • Rick Simpson
  • William Ladd Skinner
Erikoistehosteet
  • Richard Edlund
  • Henry Millar
  • Mark Stetson
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Levittäjä Metro-Goldwyn-Mayer
Turner Entertainment
Warner Bros. Home Entertainment
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 116 min
Alkuperäiskieli englanti, venäjä
Edeltäjä 2001: Avaruusseikkailu
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

2010 (engl. 2010: The Year We Make Contact, Suomessa televisiossa myös nimellä Avaruusseikkailu 2010) on Peter Hyamsin ohjaama yhdysvaltalainen tieteiselokuva vuodelta 1984. Se perustuu Arthur C. Clarken romaaniin 2010: Avaruusodysseia, joka kirjan tapaan on jatko-osa elokuvalle 2001: Avaruusseikkailu.[1]

Elokuvan päärooleissa ovat Roy Scheider avaruushallinnon entisenä johtajana Heywood Floydina ja Helen Mirren neuvostoliittolaisen avaruusaluksen Aleksei Leonovin komentajana Tanja Kirbukina.

Ohjaaja Peter Hyams on kertonut, ettei olisi tehnyt elokuvaa ilman ensimmäisen elokuvan ohjanneen Stanley Kubrickin lupaa. Kertoman mukaan kun Hyams oli kertonut Kubrickille halustaan tehdä jatko-osa ja kysynyt tältä lupaa, Kubrick oli vain nauranut kysymykselle ja vastannut: ”Siitä vain, tee se. En minä välitä.”[2]

Elokuva sai vuonna 1984 sai viisi Oscar-ehdokkuutta, muun muassa parhaista erikoistehosteista, sekä Hugo-palkinnon elokuvien sarjassa.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Lähtökohtana elokuvassa on kahden suurvallan kiire selvittää avaruusalus Discoveryn mysteeri vuodelta 2001 - yhdysvaltalaisten Discovery II on rakenteilla, mutta ei valmistu ajoissa ehtiäkseen Jupiterin luokse, sillä Discoveryn huomataan lähestyvän oudosti Jupiterin kuuta Ioa.

Neuvostoliitto on kuitenkin lähettämässä omaa alustaan kohti Jupiteria, ja Floydin, Discoveryn suunnittelijan Walter Curnowin sekä HAL 9000 -tietokoneen suunnittelijan R. Chandran on ydinsodan uhan alla neuvoteltava itselleen paikka neuvostoliittolaisten aluksessa.

Monet elokuvan julisteista kuvaavat mustaa monoliittia Jupiterin lähellä. Leonov löytääkin tällaisen Discoveryn läheltä. Discoveryn ja HAL 9000:n uudelleenkäynnistys onnistuu hyvin, mutta Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välinen uhkaava sotatila Maan päällä eristää miehistöt toisistaan samalla kun Floyd saa salaperäisiä viestejä, jotka kehottavat lähtemään Jupiterin läheisyydestä.

Miehistön jäsenet eivät ole varmoja HALin yhteistyöhalukkuudesta, mutta HAL on luottamuksen veroinen ja Leonov pääsee pakenemaan juuri ennen kuin monoliitti muuttaa Jupiterin pieneksi tähdeksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2010 sai kriitikoilta jakaantuneen vastaanoton; Rotten Tomatoes -sivuston mukaan 64 % kriitikoista arvioi sen myönteisesti. Kaikki olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, ettei elokuva ollut läheskään ensimmäisen tasolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 2010 Allmovie. Viitattu 2.7.2010. (englanniksi)
  2. LoBrutto, Vincent: Stanley Kubrick: A Biography, s. 456. D.I. Fine Books, 1997. ISBN 978-1-55611-492-2. Teoksen verkkoversio (viitattu 16.4.2023). (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.