2010 (vuoden 1984 elokuva)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
2010
2010: The Year We Make Contact
Ohjaaja Peter Hyams
Käsikirjoittaja Arthur C. Clarke ja Peter Hyams
Tuottaja Peter Hyams
Säveltäjä David Shire
Kuvaaja Dave Stewart
Leikkaaja Mia Goldman
James Mitchell
Lavastaja Rick Simpson
William Ladd Skinner
Erikoisefektit Richard Edlund
Henry Millar
Mark Stetson
Pääosat Roy Scheider
Helen Mirren
John Lithgow
Bob Balaban
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Ensi-ilta 7. joulukuuta 1984 (Yhdysvallat)
5. huhtikuuta 1985 (Suomi)
Kesto 116 min
Alkuperäiskieli englanti, venäjä
Edeltäjä 2001: Avaruusseikkailu
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

2010, televisiossa myös nimellä Avaruusseikkailu 2010, (2010: The Year We Make Contact) on Peter Hyamsin ohjaama yhdysvaltalainen tieteiselokuva vuodelta 1984. Se perustuu Arthur C. Clarken romaaniin 2010: Avaruusodysseia, joka elokuvan tapaan on jatko-osa elokuvalle 2001: Avaruusseikkailu.[1]

Elokuvan päärooleissa ovat Roy Scheider avaruushallinnon entisenä johtajana Heywood Floydina ja Helen Mirren neuvostoliittolaisen avaruusaluksen Aleksei Leonovin komentajana Tanja Kirbukina.

2010 sai viisi Oscar-ehdokkuutta, muun muassa parhaista visuaalisista tehosteista sekä Hugo-palkinnon elokuvien sarjassa.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Lähtökohtana elokuvassa on kahden suurvallan kiire selvittää avaruusalus Discoveryn mysteeri vuodelta 2001 - yhdysvaltalaisten Discovery II on rakenteilla, mutta ei valmistu ajoissa ehtiäkseen Jupiterin luokse, sillä Discoveryn huomataan lähestyvän oudosti Jupiterin kuuta Ioa.

Neuvostoliitto on kuitenkin lähettämässä omaa alustaan kohti Jupiteria ja Floydin, Discoveryn suunnittelijan Walter Curnowin sekä HAL 9000 -tietokoneen suunnittelijan R. Chandran on ydinsodan uhan alla neuvoteltava itselleen paikka neuvostoliittolaisten aluksessa.

Monet elokuvan julisteista kuvaavat mustaa monoliittia Jupiterin lähellä. Leonov löytääkin tällaisen Discoveryn läheltä. Discoveryn ja HAL 9000:n uudelleenkäynnistys onnistuu hyvin, mutta Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välinen uhkaava sotatila Maan päällä eristää miehistöt toisistaan samalla kun Floyd saa salaperäisiä viestejä, jotka kehottavat lähtemään Jupiterin läheisyydestä.

Miehistön jäsenet eivät ole varmoja HALin yhteistyöhalukkuudesta, mutta HAL on luottamuksen veroinen ja Leonov pääsee pakenemaan juuri ennen kuin monoliitti muuttaa Jupiterin pieneksi tähdeksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 2010 www.allmovie.com. Viitattu 2.7.2010. (englanniksi)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.