Šuura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Šuura (arab. شورى‎‎‎, shūrā) on arabiankielinen neuvottelua tai neuvonpitoa tarkoittava sana. Termi tunnetaan Koraanista kahteen kertaan, kohdassa jossa Muhammed neuvottelee seuraajiensa kanssa ja toisessa kohdassa jossa muslimit neuvottelevat keskenään asioidensa hoidosta.[1] Käsitettä pidetään pohjana demokraattisen järjestelmän toteuttamiselle islamin puitteissa.[1] Sana on myös Koraanin 42. suuran, Neuvonpidon suuran nimi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Šuura oli (mahdollisesti myyttisen) toisen kalifin Umar ibn al-Khattabin kokoama valitsijamiesten ryhmä joka valitsi kalifin seuraajan. Sen jälkeen nimeä on käytetty hallitsijan valtaneuvostosta ja nykyaikana parlamentista.[2]

Nykyaikana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Egyptin parlamentin ylähuoneen nimi on vuoden 2014 perustuslain muutoksen asti Egyptin šuura-neuvosto (engl. Shura Council, Maǧlis al-Šūrā al-Maṣrī), jossa sana majlis (مجلس‎‎) merkitsee istuntoa. Saudi Arabian neuvoa-antavan kokouksen nimi on Majlis al-Shūra al-Saʿūdiyy. Iranin parlamentin nimi on Madžles-e Šura-je Eslam ja Pakistanin on Majlis ê Shura Pākistān.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]