Šelopugino

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Šelopugino (ven. Шелопу́гино) on kylä ja maalaiskunta Taka-Baikalian aluepiirissä Venäjällä. Se sijaitsee Unda-joen rannalla 462 kilometriä Tšitasta kaakkoon. Kylä on Šelopuginon piirin keskus. Siellä haarautuvat Nertšinski Zavodista Sretenskiin ja Nertšinskiin johtavat tiet. Asukkaita on 3 600 henkeä (vuonna 2002).

Kylän ovat perustaneet Länsi-Venäjältä saapuneet uudisasukkaat. Ensimmäisen kerran se mainitaan vuonna 1782. Vuodesta 1851 Šelopuginossa oli Taka-Kaukasian kasakkapataljoonan päämaja. Vuoteen 1917 saakka sen kautta kulki Nertšinskin pakkotyövankilan vankien tärkein kuljetusreitti. Vuonna 1930 talonpojat kapinoivat maatalouden kollektivisointia vastaan.

Šelopuginossa toimii maatalousyritys, meijeri, puunjalostuslaitos ja kirjapaino. Kylässä on keskikoulu, lasten luomistyön keskus, kotiseutumuseo, kulttuuritalo ja piirisairaala. Lentokenttä suljettiin 1990-luvulla. Paikallislehtenä ilmestyy Put Iljitša (”Iljitšin tie”). Nähtävyyksiin kuuluvat entisen siirtovankilan rakennukset.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]