Nertšinski Zavod

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nertšinski Zavod (ven. Нерчинский Завод) on kylä ja maalaiskunta Taka-Baikalian aluepiirissä Venäjällä. Se sijaitsee lähellä Kiinan rajaa 658 kilometriä Tšitasta kaakkoon. Kylä on Nertšinski Zavodin piirin keskus. Asukkaita on 3 100 henkeä (vuonna 2002).

Vuonna 1704 Altatša-joen hopea- ja lyijyesiintymän ja aikaisemmin syntyneen venäläisasutuksen yhteyteen perustettiin Argunin hopeasulattamo. Myöhemmin sitä alettiin kutsua ”Nertšan tehtaaksi”. 1760-luvulta lähtien Nertšinski Zavod oli Taka-Baikalian kaivosteollisuuden hallinnollinen keskus. Hopeasulattamo suljettiin vuonna 1853. Vuosina 1872–1924 Nertšinski Zavod oli kaupunki ja kihlakunnan keskus. Venäjän kansalaissodan aikana seudulla käytiin pitkällisiä taisteluja.

Nykyään Nertšinski Zavodissa toimii maatalousyritys ja metsänhoitoalueen konttori. Kylässä on keskikoulu, lasten luomistyön keskus, kotiseutumuseo ja piirisairaala. Lentokenttä suljettiin 1990-luvulla. Paikallislehtenä ilmestyy Sovetskoje Priargunje. Kylässä on useita rakennustaiteen muistomerkkejä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]