Öljy- ja biopolttoaineala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Öljy- ja biopolttoaineala ry (aikaisemmin Öljyalan Keskusliitto ry)[1] on vuonna 1970 perustettu jäsentensä etu- ja yhteistyöjärjestö. Sen jäseniä ovat Neste Oyj, Neste Markkinointi Oy, St1 Oy, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK, Oy Teboil Ab ja Öljy- ja Kaasutekniikka ry.[2]

Järjestön tavoitteena on edistää nestemäisten polttoaineiden vastuullista käyttöä, osallistua kestävän energiatulevaisuuden kehittämiseen ja rakentaa puitteita jäsentensä kannattavalle toiminnalle. Etujärjestö ei ota kantaa jäsentensä väliseen kilpailuun eikä työmarkkinakysymyksiin.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Öljy- ja biopolttoaineala ry edustaa alaa ja toimii asiantuntijana yhteisissä alaa koskevissa energia-, ilmasto-, liikenne-, ja ympäristöpoliittisissa kysymyksissä. Toiminnan keskeinen osa on lainsäädäntöön liittyvä edunvalvonta eli yhteydenpito kansallisiin ja kansainvälisiin tahoihin, jotka vaikuttavat alan toiminnan edellytyksiin. Järjestö osallistuu lainsäädännön valmisteluun tekemällä aloitteita ja esityksiä, antamalla lausuntoja sekä edustamalla alaa muun muassa valtiovallan asettamissa työryhmissä. Kansainvälisen toiminnan pääpaino on EU:n lainsäädäntöhankkeiden valmistelussa.

Järjestö vastaa toimialantason kehitystyöstä liittyen huoltoasemien toimintaedellytyksiin, turvallisuus- ja ympäristökysymyksiin sekä urakoinnin laatuun. Lämmityssektorilla toteutetaan projekteja öljylämmityksen energiankäytön tehostamiseksi.

Järjestö kokoaa ja laatii alan tilastoja jäsentensä käyttöön sekä tilastoviranomaisille. Lisäksi vastataan alan standardoinnista Suomen Standardisoimisliiton SFS:n toimialayhteisönä ja alan valmiussuunnittelusta Huoltovarmuuskeskuksen kanssa tehtyyn sopimukseen perustuen. Järjestön omistama Öljyalan Palvelukeskus Oy vastaa Höylä-energiatehokkuussopimuksen toimeenpanosta sekä toteuttaa toimialatason ympäristö- ja koulutushankkeita.

Öljyalan energiatehokkuussopimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Öljyalalla on valtiovallan kanssa solmittu energiatehokkuussopimus Höylä IV [3] vuosille 2017–2025. Alan toimijat edistävät energiatehokkuustavoitteita jakamalla öljylämmittäjille tietoa siitä, kuinka he voivat omilla toimillaan saada aikaan energiansäästöä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Öljy- ja biopolttoaineala ry:n verkkosivut (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Järjestön jäsenet Öljy- ja biopolttoaineala ry. Arkistoitu 24.2.2015. Viitattu 23.1.2014.
  3. Öljyalan energiantehokkuussopimukset (Arkistoitu – Internet Archive), Energiantehokkuussopimukset Motiva Oy