Åtvidabergs FF

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Åtvidabergs FF
Koko nimi Åtvidabergs Fotbollförening
Perustettu 1907
Kaupunki Åtvidaberg, Ruotsi
Kenttä Kopparvallen
– kapasiteetti 8 000
Sarja Ettan
Puheenjohtaja Ruotsi Jan Svensson
Päävalmentaja Ruotsi Jesper Ny
}}
Kotipeliasu
}}
Vieraspeliasu

Åtvidabergs FF on ruotsalainen jalkapalloseura Åtvidabergin kaupungista Itä-Götanmaan läänistä. Seura on perustettu vuonna 1907 nimellä Åtvidabergs IF. Kaudella 2022 seuran miesten edustusjoukkue pelaa Ruotsin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Ettanissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ÅFF:n menestyksen vuodet ajoittuivat 1970-luvun alkuun, jolloin joukkue juhli seurahistoriansta toistaiseksi ainoita mestaruuksia 1972 ja 1973. Samoihin aikoihin ÅFF voitti myös kaksi Ruotsin cupin mestaruutta. Seura pelasi tuolloin 15 kautta pääsarjatasolle, kunnes putosi kauden 1982 päätteeksi.

2000-luvulla ÅFF on tehnyt paluuta kohti Ruotsin huippua. Se aloitti yhteistyön tukholmalaisen Djurgårdens IF:n kanssa. DIF:n seurajohdon mielestä Åtvidabergs FF:n ainoa keino nousta pysyvästi huipulle, olisi siirtyä Åtvidabergin pikkukaupungistä läheiseen Itä-Göötanmaan keskukseen Linköpingiin.

Kaudella 2005 ÅFF eteni yllättäen Ruotsin cupin loppuotteluun 26 vuoden tauon jälkeen. Finaalissa se hävisi juuri Djurgårdenille 2–0, mutta koska tukholmalaiset olivat jo liigamestaruutensa turvin saavuttaneet paikan UEFA Cupiin, pääsi Åtvidaberg tappiostaan huolimatta eurokentille. Karsintakierroksella seura voitti norjalaisen SK Brannin, mutta ensimmäisen kierroksen tappiot sveitsiläiselle Grasshopper-Club Zürichille 3–0 ja 5–0 päättivät Åtvidabergin taipaleen.

Kauden 2009 päätteeksi ÅFF nousi ylimmälle sarjatasolle 28 vuoden tauon jälkeen sijoituttuaan Superettanissa toiseksi. Vauhti pääsarjatasolla oli seuralle kuitenkin liikaa ja kauden päätteeksi ÅFF putosi takaisin Superettaniin. ÅFF:n visiitti alemmalla sarjatasolla jäi kuitenkin vain yhden kauden mittaiseksi, kun se voitti 2011 Superettanin ja palasi pääsarjaan. [1]

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entisiä pelaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entisiä valmentajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Åtvidabergs FF.