Älä kerro äidille 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Älä kerro äidille 2 (engl. Queer as Folk) on homojen elämästä kertova yhdysvaltalainen TV-sarja, joka alkoi Yhdysvalloissa vuonna 2000 ja päättyi 2005. Alkuperäinen brittiläinen TV-sarja Älä kerro äidille sisälsi 10 jaksoa, mutta yhdysvaltalaisessa versiossa tuotantokausia on 5 ja jaksoja kaiken kaikkiaan 83. Kuten alkuperäisessä sarjassa myös yhdysvaltalaisversion keskiössä on pieni homomiesten joukko, joiden villiä ja vapaata elämää sarja seuraa. Päähenkilöiden joukkoon kuuluu myös naispariskunta Lindsay Peterson ja Melanie Marcus. Manchesterin tilalla on yhdysvaltalaisversiossa Pittsburghin kaupunki Pennsylvanian osavaltiossa.[1][2]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Brian Kinney (Gale Harold) on rikas, itsevarma ja kyllästymiseen asti lapsellinen, sarjan alussa 29-vuotias mies, jonka kaikki tuntevat Pittsburghissa. Sydämentykytyksiä aiheuttava Brian pyörii yökerhoissa pitäen sitoutuneita ja naimisissa olevia ihmisiä typerinä teeskentelijöinä, eikä hän yleensä halua näyttää inhimillisiä tunteitaan. Jo ensimmäisessä jaksossa Brian saa kannoilleen 17-vuotiaan Justinin, joka on rakastunut häneen alusta alkaen. Aluksi suhde on hyvin epävakaa, mutta viidennen tuotantokauden lopulla se on jo lähes virallinen. Ammatiltaan Brian on hyvin rahakeskeinen ja lahjakas mainosalan liikemies. Hän on myös Lindsayn ja Melanien pojan Gusin biologinen isä.

Michael Charles Novotny-Bruckner (Hal Sparks) on Brianin paras ystävä, joka keräilee sarjakuvia ja ihailee runsaasti ystäväänsä. Toisin kuin Brian, Michael on kuitenkin omalla tavallaan herkkä ja sydämellinen persoona, joka on aina valmis auttamaan ja tukemaan ystäviään. Ensimmäisellä tuotantokaudella Michaelilla on suhde sivistyneeseen Davidiin. He muuttavat yhteen ja vaihtavat kaupunkia, mutta Michael ei sopeudu uuteen elämäänsä ja pariskunta eroaa. Toisella tuotantokaudella Michael tapaa tulevan aviomiehensä professori Ben Brucknerin, jonka kanssa hän myös adoptoi teini-ikäisen ja käytöshäiriöisen Hunterin. Michael työskentelee sekatavarakaupassa, mutta ostaa sittemmin oman sarjakuvaliikkeen. Hän myös käsikirjoittaa omaa sarjakuvaa nimeltä Rage, ja on Melanien ja Lindsayn tyttären Jennyn biologinen isä.

Theodore 'Ted' Schmidt (Scott Lowell) on suurisydäminen mies, joka kuuluu päähenkilöjoukkoon. Hän on oopperaa rakastava, epävarma ja melko väritön kirjanpitäjä, joka etsii läpi sarjan itselleen elämänkumppania. Ensimmäisellä kaudella hän vaipuu koomaan käyttäessään varomattomasti huumeita, ja rakastuu siinä sivussa nuoreen narkomaaniin nimeltä Blake. Suhde kuitenkin päättyy jälkimmäisen hallitsemattomaan addiktioon. Kolmannella tuotantokaudella Ted yrittää elää suhteessa ystäväänsä Emmettiin, mutta heidän yhteinen elämänsä kariutuu tällä kertaa Tedin omaan huumeiden käyttöön.

Emmett Honeycutt (Peter Paige) on ystäväporukan varmasti feminiinisin mieshenkilö. Emmett on hyvin sydämellinen, sukkelasanainen ja tunteikas hahmo, joka ei peittele homouttaan. Hänellä on värikäs työkokemus aina vaatemyyjästä ja juhlasuunnittelijasta televisiopersoonaan ja pornotähteen. Toisella kaudella Emmettillä on suhde iäkkääseen Georgeen, joka kuitenkin kuolee jättäen hänelle miljoonaperinnön. Kolmannella tuotantokaudella Emmett rakentaa parisuhdetta ystävänsä Tedin kanssa, mutta se päättyy jälkimmäisen karuun huumesekoiluun. Myöhemmin Emmett tapailee myös huippu-urheilija Drewiä, joka on uransa ja avioliittonsa vuoksi visusti kaapissa.

Justin Taylor (Randy Harrison) on Brianin rakastaja, sarjan alussa vielä melko naiivi 17-vuotias poika, jolla on kuvataiteellisia lahjoja. Ensimmäisen tuotantokauden viimeisessä jaksossa Justinin luokkatoveri Chris Hobbs, joka on jo aikaisemmin osoittanut vihaansa homoseksuaaleja kohtaan, lyö Justinia pesäpallomailalla. Justin joutuu sairaalaan, mutta pääsee toisen tuotantokauden alkujaksoissa pois omaten motoristisia vikoja oikeassa kädessään. Toisen tuotantokauden lopussa Justin ihastuu viulisti Ethan Goldiin, joka on hänen mielestään paljon romanttisempi kuin Brian. Kolmannen tuotantokauden alussa suhde kuitenkin kariutuu Ethanin pettämiseen. Justin palaa takaisin Brianin luo hyväksyen tämän rakkautta väheksyvän luonteen, mutta yrittää kuitenkin läpi sarjan muuttaa heidän suhdettaan epätoivoisesti normaalimpaan suuntaan. Justin toimii piirtäjänä sarjakuvalle Rage, ja menestyykin hyvin taiteellisella alalla.

Lindsay Peterson (Thea Gill) ja Melanie Marcus (Michelle Clunie) ovat lesbopariskunta, jolle syntyy sarjan edetessä kaksi lasta, Gus ja Jenny Rebecca. Pojan isä on Brian, tytön Michael. Lindsay on Brianin hyvä ystävä collegesta asti, ja työskentelee taiteen parissa muun muassa myymällä maalauksia. Hän on melko rationaalinen sielu, mutta ihailee tästä huolimatta usein ystävänsä Brianin vapautta ja toimintatapoja. Melanie taas on ärhäkkä juutalainen lakimies, joka on hänen ja Lindsayn tyttären Jennyn biologinen äiti. Melaniella ja Lindsaylla on suhteessaan lukuisia ongelmia, mutta he selviytyvät niistä kaikista ja menevät naimisiin.

Benjamin "Ben" Bruckner (Robert Gant) on toisella tuotantokaudella mukaan tuleva professori ja kirjailija, joka seurustelee Michaelin kanssa. Hän on HIV-positiivinen, minkä vuoksi hän harrastaa muun muassa buddhismia, ylenpalttista liikuntaa ja terveellistä ruokavaliota. Kolmannella tuotantokaudella hän käyttää lisäksi steroideja. Hän on hänen ja Michaelin adoptiopojan Hunterin toinen isä.

Deborah Jane "Debbie" Grassi Novotny (Sharon Gless) on pientä kahvilaa pystyssä pitävä nainen, Michaelin äiti. Debbie on persoonana valloittava, ja lisäksi hän on hyvin ylpeä pojastaan ja puolustaa ahkerasti homoyhteisön oikeuksia. Hän ilmaisee mielipiteitään käyttämällä niin kotonaan kuin töissäkin humoristisia paitoja. Hän asuu HIV-positiivisen veljensä Vicin kanssa, joka kuitenkin menehtyy sairauteensa neljännellä tuotantokaudella. Debbiellä on suhde etsivä Carl Horvarthin kanssa.

Victor Antonio "Vic" Grassi (Jack Wetherall) eli "Uncle Vic" on Debbien veli ja Michaelin eno. Hän on HIV:tä sairastava kokki, joka asuu hänestä huolta pitävänsä sisarensa kanssa ja omaa kieron huumorintajun. Neljännellä kaudella hän muuttaa yhteen miesystävänsä Rodneyn kanssa, mutta menehtyy pian tämän jälkeen.

James "Hunter" Montgomery (Harris Allan) on Michaelin ja Benin ottopoika, jonka he löysivät kirjaimellisesti kotinsa kynnykseltä. Hunter työskentelee prostituoituna ja elää keskellä talvea kaduilla ennen kuin hänen uudet isänsä ottavat hänet luokseen asumaan ja pakottavat takaisin opiskelemaan. Benin tavoin myös Hunter on HIV-positiivinen, ja uutisen levittyä koulussa hänen elämänsä muuttuu hetkeksi aikaa hyvin hankalaksi: Hunteria kiusataan, ja hän joutuu eroamaan tyttöystävästään tämän vanhempien painostuksen vuoksi.

Jennifer Taylor (Sherry Miller) on Justinin äiti. Hän ei aluksi täysin ymmärrä poikansa homoutta, mutta oppii pian tulemaan sen kanssa toimeen ja kiintyy jopa Brianiin, jota hän ei aluksi hyväksynyt. Hän on naimisissa Justinin isän Graigin kanssa, mutta pariskunta eroaa ensimmäisellä tuotantokaudella. Jennifer työskentelee kiinteistövälittäjänä, ja tapailee viimeisellä kaudella itseään nuorempaa miestä nimeltä Tucker. Justinin lisäksi hänellä ja Graigilla on tytär nimeltä Molly.

Blake Wyzecki (Dean Armstrong) on nuori narkomaani, joka pääsee kuitenkin eroon huumeista ja alkaa viettää normaalia elämää työskennellen vieroitusklinikan kouluttajana. Ensimmäisellä kaudella hänellä on lyhyt suhde Tedin kanssa, ja he tapaavat uudestaan kolmannella kaudella jälkimmäisen jouduttua vieroitukseen. Viimeisen kauden lopussa he törmäävät jälleen, ja Blakea voidaankin pitää parisuhdetta etsivän Tedin ainoana oikeana rakkautena.

Carl Horvath (Peter MacNeill) on hahmo, joka ilmestyy sarjaan toisella tuotantokaudella. Hän on aluksi hieman homovastainen etsivä, joka pääsee ennakkoluuloistaan aloittaessaan suhteen Debbien kanssa.

Daphne Chanders (Makyla Smith) on Justinin paras ystävä. Ensimmäisellä kaudella hän ja Justin harrastavat seksiä, sillä Daphne haluaa kokea ensimmäisen kertansa jonkun sellaisen kanssa, johon voi todella luottaa.

Drew Boyd (Matt Battaglia) on amerikkalaisen jalkapallon pelaaja joukkueessa Pittsburgh Ironmen. Hän ilmestyy ensimmäistä kertaa neljännellä tuotantokaudella, jolloin hän on juuri menossa naimisiin kihlattunsa Sierran kanssa. Samoihin aikoihin hän aloittaa myös seksisuhteen Emmettiin, mikä kuitenkin päättyy jälkimmäisen ollessa tyytymätön siihen, että Drew piilottelee häntä eikä suostu kertomaan totuutta vaimolleen. Drew on visusti kaapissa eikä halua myöntää edes itselleen olevansa homo. Hän ilmestyy uudelleen kuvaan viidennellä tuotantokaudella.

David Cameron (Chris Potter) on kiropraktikko, joka seurustelee Michaelin kanssa ensimmäisellä tuotantokaudella. Hän on sivistynyt ja hieman ylikontrolloiva mies, jonka Brian yrittää kaikin tavoin savustaa ulos maisemista. Entisestä avioliitostaan Davidilla on poika nimeltä Hank, joka asuu äitinsä ja isäpuolensa kanssa Oregonissa.

Muut hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cynthia (Stephanie Moore) on Brianin luotettu sihteeri.

Dusty (Rae Ellen Bodie) on Melanien ja Lindsayn ystävä ja pääasiallinen lapsenvahti, joka on yksi viidennen kauden terrori-iskun kuolonuhreista.

Leda (Nancy Anne Sakovich) on Melanien ex-tyttöystävä ja hyvä ystävä, joka sekoittaa tämän ja Lindsayn elämää toisella tuotantokaudella.

Loretta Pye (Rosie O'Donnell) on väkivaltaisesta miehestään eroava lesbo, joka ihastuu Debbieen viidennellä tuotantokaudella.

Jim Stockwell (David Gianopoulous) on kolmannella tuotantokaudella esiintyvä Pittsburghin pormestariehdokas. Hän on homofoobikko, mutta bisnesmies Brian työskentelee tästä huolimatta hänen kampanjapäällikkönään.

Tracy (Lindsey Connell) on Michaelin työtoveri, joka on tähän ensimmäisellä tuotantokaudella epätoivoisen ihastunut. Hän saa kuitenkin tietää, että kaapissa oleva Michael on homo, ja suuttuu tälle kaiken teeskentelyn ja valehtelun vuoksi.

Todd (Tom Albrecht) on hahmo, joka ilmestyy ohimennen jokaisen kauden ensimmäisessä jaksossa. Hän harrastaa aina seksiä Babylonin takahuoneessa, jolloin joku päähenkilöistä sattuu paikalle ja käy hänen kanssaan aina saman dialogin: "- Hey Todd, how's it going? - Fine."

Troy (Lee Rumohr) on ensimmäisellä, toisella ja viidennellä tuotantokaudella esiintyvä hahmo, joka harrastaa Gay Priden kunniaksi säälistä seksiä Tedin kanssa. Viidennellä kaudella hän kuitenkin joutuu itse muuttuneen Tedin sääliseksin ja näin ollen myös koston uhriksi. Ensimmäisellä kaudella Troy ilmestyy vain ohimennen: hän harrastaa seksiä Brianin kanssa saunassa silloin, kun tämän pitäisi olla poikansa Gusin ristiäisissä kastejuhlassa. Hänen nimeään ei mainita vielä tällä kaudella.

Chris Hobbs (Alec McClure) on Justinin koulutoveri, ja he harrastavat nopeaa seksiä ensimmäisellä tuotantokaudella. Tapauksen jälkeen Chris käyttäytyy todella vihamielisesti Justinia kohtaan ja lyö tätä lopulta pesäpallomailalla päähän ensimmäisen kauden lopussa. Neljännellä tuotantokaudella Justin kostaa uhkaamalla Chrisiä aseella ja pakottaen hänet pyytämään anteeksi.

Cody Bell (Mitch Morris) on neljännellä tuotantokaudella esiintyvä hahmo, joka perustaa homoja suojelevan ryhmän nimeltä Pink Posse. Hän on hyvin väkivaltakeskeinen ja keräilee aseita opettaen myös Justinin käyttämään niitä.

Sam Auerbach (Robin Thomas) on arvostettu ja itsekeskeinen taiteilija, joka harrastaa kertaluontoista seksiä parisuhteessa olevan Lindsayn kanssa neljännellä tuotantokaudella.

Ethan Gold (Fabrizio Filippo) on lahjakas ja itsetietoinen viulisti, jonka kanssa Justin seurustelee toisella tuotantokaudella. Brianiin kyllästynyt Justin ihastuu Ethanin romanttisuuteen, mutta huomaa myöhemmin, että rehellisyys ja avoimuus ovat suhteessa tärkeämpiä asioita.

Callie Leeson (Meredith Henderson) on neljännellä ja viidennellä tuotantokaudella esiintyvä Hunterin koulutoveri. He myös seurustelevat neljännellä kaudella, mutta suhde päättyy Callien vanhempien saatua tietää Hunterin HIV-viruksesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]