Matt Battaglia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Matteo Martin ”Matt” Battaglia (s. 25. syyskuuta 1965 Tallahassee, Florida) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja entinen amerikkalaisen jalkapallon pelaaja.

Varhaiset vaiheet ja jalkapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Battaglia syntyi neljän lapsen perheeseen Tallahasseen kaupungissa Yhdysvalloissa, mutta on syntyperältään puoliksi italialainen ja puoliksi saksalais-hollantilainen.

Battaglian ollessa kolmevuotias, perhe muutti Georgian osavaltioon ja hän kasvoi kahdessa pikkukaupungissa nimeltä Tucker ja Lithonia. Nykyään hänen perheensä asuu Roswellin kaupungissa. Lukioaikana Battaglia harrasti runsaasti urheilua, ja toimi koulunsa kapteenina sekä paini- että jalkapallojoukkueissa. Painissa hän tuli toiseksi AAU'n kaakkoisissa osavaltiomestaruuksissa, mikä oikeutti hänet kilpailemaan AAU'n kansallisissa kisoissa. Jalkapallostipendi taas johti hänet Louisvillen yliopistoon, jossa hän menestyi erinomaisesti lajin parissa pelaten tukimiehen paikkaa. Joukkue ja valmentaja äänestivät hänelle myös Most Valuable Player -palkinnon, joka edesauttoi hänen myöhempää uraansa.

Battaglia kohosi NFL:ään, ja pelasi joukkueille Cleveland Browns ja Philadelphia Eagles. Kahden vuoden kuluttua hänen uransa kuitenkin keskeytyi yllättäen, kun hänen niskastaan löydettiin katkennut luu. Hän palasi kouluun ja valmistui kaupalliseen tutkintoon, erikoistuen talouteen. Elokuussa 2006 hänet nimettiin Louisvillen yliopiston kaikkien aikojen opiskelijoiden joukkoon, johon kuuluvat monet tunnetut jalkapallotähdet.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Battaglia on luonut menestyksekkään televisiouran näyttelijänä ja tuottajana, ja onkin osallistunut yhteensä yli seitsemäänkymmeneen produktioon.

Battaglia toimi osatuottajana elokuvalle Brothers, jota tähdittivät Tobey Maguire, Natalie Portman ja Jake Gyllenhaal. Lisäksi hän työskenteli tuottajana kauhuelokuvalle Kill Theory.

Battaglialla on oma yhtiö nimeltä Matt Battaglia Productions, joka tuottaa elokuvia ja televisio-ohjelmia.

Valkokankaalla Battaglia on nähty muun muassa elokuvissa Thor, Kuoleman selli ja elokuvasarjan Täydellinen sotilas toisessa ja kolmannessa osassa, joissa hän korvasi pääosan näyttelijän Jean-Claude Van Dammen. Lisäksi hän on näytellyt elokuvissa Kiss of a Stranger, Vallan otteessa ja Raven.

Televisionäyttelijänä Battaglia tunnetaan pääosin roolistaan jalkapalloilija Drew Boydina sarjassa Älä kerro äidille. Sarjaa tehtäessä Battaglian seksuaalinen suuntautuminen herätti yleisössä kysymyksiä, sillä hänen näyttelemänsä hahmo oli homo. Se, että hän oli amerikkalaisen jalkapallon pelaaja siinä missä hahmonsakin, sai ilmeisesti ihmiset olettamaan, että hän olisi hahmonsa lailla myös homoseksuaali. Jopa Battaglian oma vaimo oli asiasta mustasukkainen, sillä roolityötä pidettiin melko vakuuttavana. Näyttelijä itse sanoi seuraavaa:

"En todellakaan ole homoseksuaali. Luin tästä upeasta hahmosta, joka kamppaili oman identiteettinsä ja yhteiskunnan odotusten kanssa. Boydissa oli enemmän kuin yhdessäkään aikaisemmassa hahmossani. Niin vaativat roolit eivät ole jotakin, jota näyttelijöille tarjotaan joka päivä."

Huomattavia vierailurooleja Battaglia on tehnyt muun muassa sarjoissa Frendit, 24 ja Big Love. Ensimmäisessä hän näytteli jaksossa, jossa Phoebe tapaili kahta miestä samanaikaisesti. Battaglia oli näistä toinen ja toista esitti Robert Gant, joka Battaglian tavoin tuli myöhemmin tunnetuksi sarjan Älä kerro äidille sivupäähenkilönä.

Lisäksi Battaglia on nähty ohimennen sarjoissa Shark, CSI: New York, Bones, Siskoni on noita ja CSI: Miami.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2006 Battaglia nai Tina Frazierin Greenvillessä, Etelä-Carolinassa. Heillä on kaksi lasta, poika Blaize Christian (s. 11. toukokuuta 2008) ja tytär Paxton Rose (s. 17. lokakuuta 2009).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]