À la carte

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo ranskalaisesta ravintolatermistä. A la Carte on myös Novart Oy:n keittiökalustemerkki ja Triumvirat-yhtyeen albumi.

À la carte (äännetään ɑlɑkɑrt)[1] on ranskankielinen ilmaus, joka tarkoittaa ruokalistan mukaan[2]. Tässä la carte tarkoittaa ravintolan koko valikoimaa, eli luetteloa ruuista ja ruokalajeista hintoineen. Ranskassa à la carte -valinta tarkoittaa, että asiakas valitsee vapaasti tuosta luettelosta. Sen vastakohta on menu eli keittiömestarin päivälle valitsema otos pitkästä listasta (la carte) tai ateria à prix fixe (ateriakokonaisuus, jonka sisältö ja hinta on sidottu) [3] [4].

Myös Suomessa ilmausta à la carte käytetään ravintoloissa tarkoittamaan erikseen tilattavaa annosta, jonka vastakohtana pidetään kiinteämuotoista ja -hintaista ateriaa.[5] Nykyisin ilmaisua käytetään kuitenkin myös laajemmin merkitsemään ”hyvää ruokaa” [6] [7], mutta myös ”yksilöllistä” [8] tai ”omavalintaista” [9]. Suomessa eri alojen toimijat käyttävät myös muita kuin tässä artikkelissa käytettyä ranskankielistä kirjoitusasua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Aikio, Annukka, Vornanen, Raili (toimittajat): Uusi sivistyssanakirja. Helsinki: Otava, 1997. ISBN 951-1-11365-8.
 • ”Carte”, Dictionnaire petit Robert. Pariisi: Dictionnaire Le Robert, 1976. (ranskaksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. PRobert s. 233
 2. Aikio, Vornanen, s. 28
 3. PRobert s. 233
 4. menu: PRobert s. 1071
 5. Aikio, Vornanen,s. 28
 6. Karelia à la carte -hankkeen kotisivut [1]
 7. Iltalehti 11.2.1010: Lappi à la carte [2]
 8. Valtra à la Carte [3]
 9. A la Carte -keittiöt [4]