À la carte

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo ranskalaisesta ravintolatermistä. A la Carte on myös Novart Oy:n keittiökalustemerkki ja Triumvirat-yhtyeen albumi.

À la carte (äännetään suom. [ɑlɑkɑrt], ransk. [a la kaʁt])[1] on ranskankielinen ilmaus, joka tarkoittaa ruokalistan mukaan.[2] Tässä la carte tarkoittaa ravintolan koko valikoimaa, eli luetteloa ruuista ja ruokalajeista hintoineen. Ranskassa à la carte -valinta tarkoittaa, että asiakas valitsee vapaasti tuosta luettelosta. Sen vastakohta on menu eli keittiömestarin päivälle valitsema otos pitkästä listasta (la carte) tai ateria à prix fixe (ateriakokonaisuus, jonka sisältö ja hinta on sidottu).[1][3]

Myös Suomessa ilmausta à la carte käytetään ravintoloissa tarkoittamaan erikseen tilattavaa annosta, jonka vastakohtana pidetään kiinteämuotoista ja -hintaista ateriaa.[4] Nykyisin ilmaisua käytetään kuitenkin myös laajemmin merkitsemään 'hyvää ruokaa',[5][6] mutta myös 'yksilöllistä'[7] tai 'omavalintaista'.[8] Suomessa eri alojen toimijat käyttävät myös muita kuin tässä artikkelissa käytettyä ranskankielistä kirjoitusasua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aikio, Annukka, Vornanen, Raili (toimittajat): Uusi sivistyssanakirja. Helsinki: Otava, 1997. ISBN 951-1-11365-8.
  • ”Carte”, Dictionnaire petit Robert. Pariisi: Dictionnaire Le Robert, 1976. (ranskaksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b PRobert s. 233
  2. Aikio, Vornanen, s. 28
  3. menu: PRobert s. 1071
  4. Aikio, Vornanen,s. 28
  5. Karelia à la carte -hankkeen kotisivut [1] (Arkistoitu – Internet Archive)
  6. Iltalehti 11.2.1010: Lappi à la carte [2]
  7. Valtra à la Carte [3] (Arkistoitu – Internet Archive)
  8. A la Carte -keittiöt [4] (Arkistoitu – Internet Archive)