Ärjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.
Ärjä

Ärjälle tyypillisiä ovat korkeat hiekkatörmät

Sijainti
Vesialue
Pinta-ala
2,7 km²
Väestö
Asukasluku
asumaton
Kartta

Ärjä eli Ärjänsaari on saari Oulujärvessä Ärjänselällä. Pinta-alaltaan 270 hehtaarin suuruinen saari kuuluu Kajaanin kaupunkiin. Ärjä on noin neljä kilometriä pitkä itä–länsi-suunnassa ja leveimmillään hieman yli kilometrin. Saaressa on noin kymmenen kilometriä rantaa, lähes kokonaan hiekkarantaa. Saaren luonnolle ovat tyypillisiä korkeat hiekkatörmät; korkeampia törmiä on vain Ärjänselän länsipuolella sijaitsevassa Manamansalossa. Törmät ovat syntyneet Oulujärven kallistuttua vähitellen itään päin. Oulujärven vedenpinta on ajan mittaan vyöryttänyt saaren törmät. Erikoisena luonnonmuodostumana saari kuuluu Natura 2000 -ohjelmaan ja sen rantojen lisärakentaminen on estetty myös Kajaanin kaupungin rantaosayleiskaavalla.

Aiemmin saaren omisti UPM-Kymmene Oyj Kajaani Oy:n perintönä. Saareen rakennettiin 1920- ja 1930-luvuilla lomamökkejä, jotka olivat ensin Kajaani Oy:n ja myöhemmin sen työtä jatkaneiden yritysten työntekijöiden vuokrattavissa. Saaren suosio oli suurimmillaan 1950-luvulla.[1] Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus osti saaren valtiolle vuonna 2017. Saaresta on tarkoitus tehdä luonnonsuojelualue.[2]

Saarella ei ole pysyvää asutusta. Siellä on vain lomamökkejä saaren etelärannalla. Saaren rannoista vain noin kymmenen prosenttia on rakennettua, joten Ärjässä on Oulujärven suurin yhtenäinen vapaa ranta-alue. Saaren länsipäässä, Palopäässä eli Karkeassapäässä sijaitsee Kajaani Oy:n aikoinaan rakentama kalakämppä. Useat saaren rakennuksista ovat Kajaani Oy:n arkkitehtina toimineen Eino Pitkäsen käsialaa.

Historiasta tiedetään Oulujärven sisävesirosvojen lymynneen saarella odottamassa Oulusta palaavia kainuulaisia tervansoutajia.[3]

Hakkuut 2016

Tammikuussa 2016 metsäyhtiö UPM aloitti saarella metsien hakkuut. Saari kuuluu Natura 2000 -alueisiin ja muun muassa Suomen luonnonsuojeluliitto vaati hakkuiden lopettamista luonnonsuojelulakiin vedoten. UPM:n mukaan Kajaanin ELY-keskuksen hyväksymät 120 hehtaarin aluetta koskevat hakkuut olivat osa saaren hoito- ja käyttösuunnitelmaa.[4] Hakkuiden pelättiin uhkaavan alueen retkeily- että ympäristöarvoja.[5][6][7]

8. helmikuuta 2016 Greenpeacen aktivistit estivät hakkuita asettumalla hakkuukoneiden tielle. Seuraavana päivänä UPM ilmoitti hakkuiden lopettamisesta, mutta kritisoi vahvasti luonnonsuojelijoiden toimintaa alueella.[8]

Saareen liikennöineitä laivoja ja vesibusseja

  • S/S Kajaani I
  • S/S Kajaani II (Myös uudempi 1950-luvun moottorivene on ollut nimeltään Kajaani II)
  • S/S Kajaani III
  • S/S Kajaani IV
  • S/S Kajani V
  • S/S Kajaani VI
  • M/s Kunto
  • S/S Kouta
  • M/S Ämmäkoski
  • S/S Toukka
  • S/S Tevä
  • S/S Ärjä
  • Vesibussi Ärjä (vanhempi, puinen)
  • Vesibussi Ärjä (uudempi, lasikuituinen)

Ärjän laivanhylky

Ärjän Säipässä on 1900-alun hiekkajaalan hylky, johon on myöhemmin rakennettu venelaituri. Hiekkajaaloilla kuljetettiin aikoinaan Ärjästä hiekkaa Kajaanin Auralaan, jossa Kajaani Oy valmisti omistamassaan tiilitehtaassa tiiliä.

Lähteet

  1. Arto Loukasmäki: Paratiisisaarella pian uusi omistaja? Yle Uutiset. 7.2.2017. Viitattu 7.2.2017.
  2. Sieppi, Julia: Valtio osti Oulujärven paratiisisaaren suojelualueeksi: "Virkistyskäyttö tulee jatkumaan" Yle Uutiset. 8.2.2017. Helsinki: Yleisradio Oy. Viitattu 8.2.2017.
  3. Kiveksen rosvot archive.org
  4. Länkinen, Tiina: Ärjänsaaren hakkuut jatkuivat lauantaina – luontoväki vastustaa Yle Uutiset. 30.1.2016. Viitattu 20.2.2016.
  5. Kinnunen, Ville: Ärjänsaaren hakkuut huolettavat: "Ikävää, että olemme näin myöhässä" Yle Uutiset. 26.1.2016. Viitattu 20.2.2016.
  6. UPM hakkaamassa Naturaan kuuluvan Ärjän — Luonnonsuojeluliitto www.sll.fi. Viitattu 27.1.2016.
  7. WWF vetoaa UPM:ään, jotta Ärjänsaaren hakkuita ei toteutettaisi 3.2.2016. WWF Suomi. Viitattu 20.2.2016.
  8. Kinnunen, Ville: Ärjän hakkuut päättyvät – UPM:ltä kovaa kritiikkiä luonnonsuojelijoille Yle Uutiset. 9.2.2016. Viitattu 20.2.2016.

Aiheesta muualla