Benjamin Guggenheim

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Benjamin Guggenheim
Benjamin Guggenheim

Benjamin Guggenheim (26. lokakuuta 186515. huhtikuuta 1912) oli yhdysvaltalainen kaivosmagnaatti, ja hän oli yksi aikansa rikkaimpia ihmisiälähde?. Loppuelämänsä aikana hän asui vakituisesti Pariisiissa Ranskassa. Guggenheim matkusti rakastajattarensa Madame Leontine Pauline Aubertin kanssa Titanicin ensimmäisessä luokassa ja menehtyi laivan haaksirikossa.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meyer Guggenheimin (1828–1905) poika Benjamin Guggenheim syntyi Philadelphiassa Pennsylvanian osavaltiossa 12-henkiseen suurperheeseen.

Vuonna 1894 Guggenheim meni naimisiin Floretta Seligmanin, lupaavan newyorkilaispankkiirin tyttären, kanssa. Heille syntyi kolme tytärtä: Benita, taiteenkerääjä Peggy Guggenheim ja Hazel.

Kun Meyer Guggenheim kuoli vuonna 1905, sai Benjamin perintönä suuren rahasumman. Muutamien huonojen sijoitusten jälkeen hänen omaisuutensa väheni, ja hän etääntyi vaimostaan joutuessaan liiketoimien vuoksi viettämään runsaasti aikaa poissa pariskunnan New Yorkissa sijaitsevasta kodista. Hänellä oli asunto Pariisissa Ranskassa, josta hän oli palaamassa Yhdysvaltoihin RMS Titanicilla yhdessä rakastajattarensa, ranskalaisen laulajan Madame Léontine Pauline Aubertin (1887–1964), kanssa. Guggenheimin hytti oli B82.

Kun loistoristeilijä törmäsi jäävuoreen ja alkoi upota, Guggenheimin korviin kantautui uutinen, että pelastusveneissä oli paikkoja vain puolelle laivallaolijoista. Hyttipalvelija Henry Samuel Etches onnistui pukemaan pelastusliivin herra Guggenheimin ylle välittämättä tämän protestoinnista, sovitti pelastusliivin päälle vielä paksun villapaidan ja lähetti sitten Guggenheimin ylös venekannelle.

Guggenheim tiesi kuolevansa, sillä veneisiin päästettiin vain naiset ja lapset. Varmistettuaan, että Madame Aubert ja tämän palvelijatar neiti Emma Sägesser olivat turvassa pelastusveneessä, Guggenheim ja hänen miespalvelijansa Victor Giglio palauttivat pelastusliivit stuertille, palasivat hyttiinsä ja vaihtoivat ylleen parhaat vaatteensa.

Titanicin vajotessa syvemmälle Guggenheimin kerrotaan sanoneen "We've dressed in our best, and are prepared to go down like gentlemen" (Olemme pukeutuneet parhaimpiimme upotaksemme kuin herrasmiehet). Myöhemmin hän pyysi stuerttia kertomaan vaimolleen, että hän oli tehnyt parhaansa murhenäytelmän keskellä.[1]

Parhaimpiinsa pukeutuneena, noin kello kaksi aamuyöllä 15. huhtikuuta 1912, Guggenheim ja hänen palvelijansa nähtiin istumassa kansituoleilla nautiskellen brandyä ja poltellen sikareja Titanicin upotessa yhä kiihtyvällä vauhdilla. Benjamin Guggenheim oli yksi Titanicin haaksirikon yli 1 500 kuolonuhrista. Hänen ruumistaan ei ole löydetty.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Benjamin Guggenheim Encyclopedia Titanica. Viitattu 31.7.2013. (englanniksi)