William Bligh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William Bligh vuonna 1814

William Bligh (9. syyskuuta 1754 St Tudy, Cornwall, Englanti6. joulukuuta 1817 Lontoo, Englanti) oli Britannian kuninkaallisen laivaston vara-amiraali ja neljäs Uuden Etelä-Walesin kuvernööri. Bligh toimi HMS Bountyn kapteenina, kun laivalla puhkesi perämies Fletcher Christianin johtama kapina.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bligh liittyi laivastoon yhdeksänvuotiaana. Hän osallistui 23-vuotiaana kapteeni James Cookin kolmanteen matkaan.[1]

Bountyn leipäpuun noutomatka päättyi huonosti. Osa miehistöstä nousi kapinaan huhtikuussa 1789. Kapinan jälkeen Bligh ja hänelle uskolliset 18 miestä laskettiin veneeseen keskelle eteläistä Tyyntämerta mukanaan vain vähän ruokaa ja juomavettä. Koska kapinalliset tarvitsivat tiettyjä ammattimiehiä, kapteenin puolella olleet seppä ja kaksi puusepänapulaista pakotettiin jäämään alukselle vastoin tahtoaan, mutta kapteenille lojaali puuseppä sai mennä veneeseen.

Taitavana navigoijana ja merimiehenä Bligh onnistui luotsaamaan veneen ja siinä olijat yli 6 000 kilometrin matkan takaisin sivistyksen pariin. Seuranneessa oikeudenkäynnissä, joka järjestettiin aina laivansa menettäneelle kapteenille, Bligh vapautettiin syytteistä, ja hän sai toistaa leipäpuunhakumatkansa, josta selvisikin ilman ongelmia. Hänet palkittiin Society of Arts -mitalilla merenkulun ja botaniikan eteen tekemistään palveluksista, ja hänestä tehtiin Royal Societyn jäsen.

Vuonna 1797 Blighin laivalla kapinoitiin taas, sillä hänen miehistönsä otti osaa lakonomaiseen Noren laivastokapinaan yhdessä monien muiden miehistöjen kanssa. Napoleonin sotien aikana hän osallistui useisiin taisteluihin sota-alusten komentajana ja kunnostautui erityisesti Kööpenhaminan taistelussa, jonka jälkeen hän sai henkilökohtaisen kunniamaininnan itse amiraali Horatio Nelsonilta. Vuosina 1806–1808 Bligh oli Uuden Etelä-Walesin kuvernöörinä. Hänen hallintoaikansa keskeisiä ongelmia oli rommikapina, joka oli noussut siirtolaisten ja brittivirkavallan välille.

Englannissa Blighin ura jatkui ja hän yleni vara-amiraalin arvoon. Bligh ja hänen vaimonsa Elizabeth saivat kuusi lasta.

Fiktiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hollywood-elokuvissa Bligh on esitetty usein sadistisena päällikkönä, mutta totuus on pitkälti toinen. Matkalle lähtiessään 32-vuotias kapteeniksi nimetty Bligh ei epäröinyt noudattaa laivaston ankaraa ohjesääntöä rangaistuksia jakaessaan, mutta toisin kuin elokuvissa esitetään, hän ei vedättänyt miehistönsä jäseniä kölin ali.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Military History: Napoleonic Wars: Vice Admiral William Bligh militaryhistory.about.com. Viitattu 28.9.2016. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta William Bligh.