West Coast hip hop

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta West Coast rap)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
West Coast hip hop
Alkuperä hip hop, R&B, soul, funk
Alkuperämaa Yhdysvallat Yhdysvallat (Kalifornia)
Kehittymisen
ajankohta
1984 (Los Angeles)
1988 (Oakland)
Tyypillisiä
soittimia
basso, rumpukone, räppäys, sampleri, syntetisaattori

West Coast hip hop (suom. Länsirannikon hip hop) on rap-musiikin alagenre, joka on syntynyt Los Angelesissa, Kaliforniassa.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyylilaji on oletettavasti alkanut 1970-luvun puolivälissä, vaikka sen kulta-aika olikin 1980-luvun loppupuolelta eteenpäin. West Coast hip hop on muodostunut tummaihoisten ja meksikolais-amerikkalaisten, pääosin Cripsien, Bloodsien ja muiden jengiläisten aloittamana. Ensimmäisiä menestyneitä West Coast hip hop -artisteja olivat muun muassa Ice-T, gangsta rap -ryhmä N.W.A ja sen jäsenet. 1990-luvun alussa tulivat muun muassa 2pac, Snoop Dogg, Nate Dogg, Xzibit ja Tha Dogg Pound. 1990-luvun alussa länsirannikossa kehittyi rap-musiikin tyylisuunta G-funk.

2000-luvun alussa West Coast hip hopin suosio alkoi laskea ja fanit keskittyivät enemmän itärannikon ja eteläisen Yhdysvaltain musiikkiin. Monen mielestä Game oli isossa roolissa länsirannikon nostamisessa takaisin suosioon 2000-luvun puolivälissä. Muun muassa Kendrick Lamar, YG sekä Nipsey Hussle ovat eräitä keskeisimpiä 2010-luvun West Coast hip hop -artisteja.

Tunnettuja West Coast hip hop -artisteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. West Coast Rap Music Genre Overview AllMusic. Viitattu 31.5.2017. (englanniksi)