Wapit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wapit oli WAP-teknologiaan erikoistunut mobiilipalveluita kehittävä ohjelmistotalo. Yhtiö perustettiin vuonna 1998 ja sen ensimmäiseksi toimitusjohtajaksi palkattiin yksi perustajista, Sleepy Sleepers- ja Leningrad Cowboys -yhtyeistä tuttu Mato Valtonen. Muita perustajia olivat Pekka Palin ja Antti Piippo [1]. Wapit oli alansa edelläkävijä. Siksi toiminta ei alussa tuottanut voittoa, vaan sitä jouduttiin rahoittamaan kansainvälisten sijoitusyhtiöiden avulla. IT-kuplan puhjetessa ja riskirahoituksen ehtyessä Wapit meni konkurssiin kesäkuussa 2001. [1]

Yrityksellä oli toimintaa pääasiassa Helsingissä, mutta se ehti laajentua myös kansainvälisesti. Sen ainoa kannattava yksikkö sijaitsi Singaporessa. Yhdysvalloissa sijainnutta toimistoa, samoin kuin Suomen Tampereella, ei koskaan otettu käyttöön. [1]

Yrityksen toimintakulttuuriin kuului henkilöstön voimakas sitouttaminen tekemällä koko henkilöstöstä sen omistajia. Tätä varten luotiin optio-ohjelma, joka takasi kaikille siellä työskenteleville oikeuden ostaa yrityksen osakkeita ale-hintaan tai saada niitä ilmaiseksi [1].

Mato Valtosesta tuli julkisuudessa koko yrityksen keulakuva. Toimitusjohtajan tehtävät jätettyään hän toimikin sen tiedotusjohtajana konkurssiin saakka. Valtonen kirjoitti heti tuoreeltaan konkurssin jälkeen Wapitin tarinan kirjaksi nimeltään Noh, sano naakka ku nokka katkes.

Wapitin merkittävimmäksi tuotteeksi osoittautui ilmaiseksi jaettu tekstiviesti- ja WAP-yhdyskäytävä Kannel, jonka kehitystyötä jatkaa edelleen Kannel Group -konsortio.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Mato Valtonen: Noh, sano naakka ku nokka katkes. Tammi, 2001.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.