Wallace ja Gromit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gromit ja Wallace etualalla

Wallace ja Gromit on brittiläisen Nick Parkin luoma vaha-animaatiokaksikko, joka on esiintynyt päähenkilöinä Aardman Animations -studion tuottamissa elokuvissa. Wallace on keksijä, joka pitää kovasti juustosta. Gromit (joissain suomennoksissa Mutteri) on Wallacen antropomorfinen koiransa. Hän ei puhu, mutta on vähintään yhtä älykäs kuin isäntänsä. Wallace ja Gromit -vahanukkeanimaatiot on tehty kaikki perinteisellä stop motion -tekniikalla.

Wallacesta ja Gromitista on tehty neljä lyhytelokuvaa – Suurenmoinen huviretki (Grand Day Out, 1989, tunnetaan myös nimellä Juustoa puuttuu), Väärät housut (Wrong Trousers, 1993, Oscar-voittaja, paras lyhytelokuva), Läheltä piti (Close Shave, 1995, Oscar-voittaja, paras lyhytelokuva, myös nimellä Tarkka ajo) ja Paakarin painajainen (A Matter of Loaf and Death, aiemmin Trouble At’ Mill, 2008) – sekä kokoillan elokuva Wallace & Gromit: Kanin kirous (Wallace & Gromit: The Curse of the Were Rabbit, 2005), joka voitti parhaan pitkän animaatioelokuvan Oscarin ollen ensimmäinen palkinnon voittanut vaha-animaatio. Parivaljakosta on tehty myös kaksi animaatiosarjaa: Wallacen ja Gromitin huippuhärveleitä (Wallace & Gromit's Cracking Contraptions, 2002) sekä Wallace ja Gromit keksintöjen maailmassa (Wallace & Gromit's World of Invention, 2010). Wallacen ääninäyttelijänä on kaikissa elokuvissa toiminut Peter Sallis.

Nick Park suunnitteli hahmot alun perin opintojensa lopputyöksi ja jatkoi hankettaan, vaikka se venyi vuosien mittaiseksi. Aardman-studio tarjoutui auttamaan Parkia, jos Park puolestaan auttaisi heitä eräässä elokuvassa. Ensimmäinen Wallace ja Gromit -elokuva esitettiin BBC:n kanavalla ja sai parhaan lyhytelokuvan Oscar-ehdokkuuden, mutta hävisi kuitenkin toiselle Aardman-studioiden hankkeelle, jonka tekemisessä Park oli auttanut.

Hahmojen pohjalta on tehty myös seikkailupeli Wallace & Gromit's Grand Adventures. Läheltä piti -elokuvassa sivuhahmona esiintynyt Shaun-lammas sai myöhemmin oman spinoff-sarjan Late Lammas (Shaun the Sheep).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.