Läheltä piti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Läheltä piti
A Close Shave
Ohjaaja Nick Park
Käsikirjoittaja Bob Baker
Nick Park
Tuottaja Michael Rose
Carla Shelley
Säveltäjä Julian Nott
Kuvaaja Dave Alex Riddett
Leikkaaja Helen Garrard
Pääosat Peter Sallis
Anne Reid
Valmistustiedot
Valmistusmaa Britannia
Tuotantoyhtiö Aardman Animations
Ensi-ilta 1995
Kesto 30 min
Alkuperäiskieli englanti
Edeltäjä Väärät housut
Seuraaja Paakarin painajainen
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Läheltä piti (engl. A Close Shave) on Nick Parkin tekemä Wallace ja Gromit -lyhytelokuva vuodelta 1995. Vaha-animaation äänirooleissa esiintyvät Peter Sallis ja Anne Reid, suomenkielisessä dubbauksessa Vesa Vierikko ja Terhi Panula.

Läheltä piti voitti parhaan lyhytanimaation Oscar-palkinnon vuoden 1996 Oscar-gaalassa.

Toisin kuin aiemmissa sarjan elokuvissa joissa Wallace puhui vain joko itsekseen tai Gromitille Läheltä piti sisälsi jopa dialogia. Tässä elokuvassa esiintyvä naishahmo Wendoline oli Wallacen lisäksi ensimmäinen puhuva hahmo koko elokuvasarjassa. Tarina sisälsi myös enemmän hahmoja kuin koskaan ja esitteli yleisölle mm. Late Lampaan ja hänen lammaslaumansa. Myöskään elokuvien tunnuspiirteinä toimineet Wallacen keksinnöt jäivät huomattavasti enemmän taka-alalle . Tarina oli myös edellisiä synkempi ja pahat henkilöt kuvattiin enemmänkin pakkomielteisinä psykopaatteina siinä missä edelliset sivuhenkilöt, Jääkaappirobotti ja Roistopingviini olivat vain lähinnä nyrjähtäneitä antisankareita.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wallace ja Gromit saavat ikkunanpesufirmassaan tehtäväkseen pestä Wendolenen villakaupan ikkunat. Tehtävän seurauksena Wallace rakastuu Wendoleneen, villakaupan pitäjään. Gromit taas lavastetaan syylliseksi lähistöllä sattuneisiin lammasvarkauksiin. Wendolenen Preston-koiran johdosta Gromit joutuu vankilaan, josta Wallace pelastaa hänet lampaiden avulla. Yhdessä Wallace ja Gromit paljastavat Prestonin, joka osoittautuu kyberkoiraksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.