Wabi-sabi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Japanilainen teehuone heijastaa wabi-sabi-estetiikkaa

Wabi-sabi (jap. 侘寂) on japanilaisen estetiikan käsite. Se yhdistetään läheisesti zenbuddhalaisuuteen, ja kehityksensä alkuaikoina wabi-sabiin yhdistetyt henkilöt olivatkin jossain muodossa zenin harjoittajia.[1] Käsitettä kuvataan monesti epätäydellisyydessä, keskeneräisyydessä ja häviävyydessä olevaksi kauneudeksi sekä yksinkertaisuuden ja vaatimattomuuden ihannoimiseksi.[2] Käsite muodostuu kahdesta erillisestä sanasta, sabi ja wabi, joilla molemmilla on omat merkityksensä. Sanoja voidaan käyttää myös erillään, mutta nykyisin japanilaiset tarkoittavat sanojen muodostamaan kokonaisuutta myös puhuessaan vain toisesta.[3]

Wabi-sabi liitetään yleensä japanilaiseen teeseremoniaan, jossa se ilmenee sekä itse seremoniassa että siihen liittyvissä osatekijöissä, kuten teeastioissa ja teehuoneessa. Se on kuitenkin olennainen osa myös monia muita Japanin taiteenlajeja, kuten ikebanaa, japanilaista puutarhataidetta sekä keramiikkaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leonard Koren: Wabi-Sabi: For Artists, Designers, Poets and Philosophers. Stone Bridge Press, 1994. ISBN 1-880656-12-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Koren, s. 15–16.
  2. Koren, s. 7–10.
  3. Koren, s. 21–23.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eväsoja, Minna: Teetaide ja runous: Wabi ja sabi japanilaisessa estetiikassa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia, 1394. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2013. ISSN 0355-1768. ISBN 978-952-222-485-9.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.