Wäisi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wäisi (tat. Вәисиләр хәрәкәте, Wäisilär xäräkäte, ven. Ваисовское движение, Vaisovskoje dvižjenije) oli uskonnollinen, yhteiskunnallinen ja poliittinen liike Tatarstanissa ja muilla tataarien asuttamilla Venäjän alueilla 1800- ja 1900-luvun taitteessa. Wäisi sisälsi luokkataistelun ja nationalismin elementtejä. Liike liittyi myös muihin Venäjän keisarikunnan ja Neuvostoliiton muslimiliikkeisiin, kuten Jadidismiin (Cäditçelek). Liikkeen ensisijainen perustaja oli Bahawetdin Wäisev.

Liike nautti laajaa suosiota ja yhdisti tataarilaiset maanviljelijät, käsityöläiset ja pikkuporvariston. Bahawetdin Wäisevin pidätyksen jälkeen vuonna 1884 jäsenmäärä pysyi korkeana. Vuonna 1908 seuraajia oli noin 15 000, etenkin Kazanin kuvernementissa ja Orenburgissa.

Wäisi-liikkeen tärkeimmät opit olivat tottelemattomuus siviililakeja ja hallintoa kohtaan, Šarian ja Koraanin noudattaminen hallituksen määräysten sijaan, "kafir"-armeijan palveluksen välttäminen sekä kieltäytyminen hankkimasta Venäjän passia. Bahawetdin Wäisevin ja joidenkin muiden johtajien pidätyksen jälkeen jäljellä olevat jäsenet siirtyivät maanalaiseen toimintaan. 100 Wäisin seuraajaa pidätettiin ja karkotettiin vuonna 1897, kun he kehottivat ihmisiä olemaan osallistumatta väestönlaskentaan. Bahawetdin Wäisev kuoli vuonna 1893 ollessaan vangittuna. 1900-luvun alussa hänen poikansa Ğaynan Wäisev otti liikkeen johdon.

Venäjän vuoden 1905 vallankumouksen jälkeen Wäisi-liike laajeni, ja se muotoiltiin uudelleen edustamaan "islamilaista sosialismia". Lokakuun vallankumouksen jälkeen Wäisin kannattajat tukivat Neuvostoliittoa. Mirsaid Sultan-Galijev ja Mullanur Waxitov olivat sen vaikutusvaltaisimpia seuraajia, jotka perustivat "Kazanin muslimi-sosialistisen komitean". Venäjän sisällissodan aikana Wäisin kannattajat järjestivät rykmentin Puna-armeijaan. 28. helmikuuta 1918 Ğaynan Wäisev joutui murhatuksi. 1920-luvulla Wäisi-liikkeen kannattajat perustivat kommuunin "Yaña Bolğar" (Uusi Bolgar) Tšistopolin piirikuntaan edistääkseen autonomisen wäisiyhteisön kasvua. 1930-luvulla Stalinin vainojen aikana liike tukahdutettiin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Вәисиләр хәрәкәте". Tatar Encyclopaedia. Kazan: The Republic of Tatarstan Academy of Sciences. Institution of the Tatar Encyclopaedia. 2002.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]