Villikissa (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Villikissa (eng. Wildcat) oikealta nimeltään Theodore "Ted" Grant on fiktiivinen hahmo DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Sensation Comics #1 numerossa tammikuussa 1942 ja hänet loivat Bill Finger ja Irwin Hasen. Ted Grant on alkuperäinen Wildcat, joka toimi supersankarina ja Amerikan Justice Societyn pitkäaikaisena jäsenenä. Myöhemmin Yolanda Montezista tuli toinen Wildcat. Villikissan nimeä ovat myöhemmin kantaneet myös Tedin poika Thomas "Tom" Bronson ja Hector Ramirez.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmanluokan raskaansarjan nyrkkeilijä Ted Grant sotkeutui vahingossa rikolliseen alamaailmaan, kun hänet lavastettiin syylliseksi mentorinsa murhaan ja hän kehitti pukeutuneen identiteetin puhdistaakseen nimensä. Hänen kohdattua nuoren pojan, joka kertoi hänelle Vihreä Lyhty nimisestä sankarista, Grant päätti suunnitella itselleen asun, joka muistutti suurta mustaa kissaa. Hän otti itselleen nimen Villikissa ja onnistui pakottamaan hänet lavastaneet miehet kertomaan viranomaisille totuuden tapahtuneesta. Myöhemmin puhdistettuaan nimensä ja maineensa Villikissa jatkoi työtään sankarina ajaen kustomoitua moottoripyörää ja hänellä oli Stretch Skinner niminen apulainen. Hän liittyi myöhemmin Justice Society of American jäseneksi.

Crisis on Infinite Earths -tarinassa Ted rampautui, kun hän menetti jalkansa yrittäessään pelastaa lapsen hengen hallitsemattomalta Red Tornadolta, joka oli mielenhallinnan alla. Ted joutui luopumaan työstään sankarina tämän takia. Myöhemmin hän sai tietää, että hänen kummityttönsä Yolanda Montez oli ryhtynyt hänen seuraajakseen uutena Villikissana.

Earth-One-versio Ted Grantista oli olemassa ennen kriisiä, ja hän teki yhteistyötä Batmanin kanssa viiteen otteeseen, ollen itse eläkkeellä oleva raskaansarjan maailmanmestari, kuten hänen Earth-Two-vastineensa. Tällä Ted Grantin versiolla oli suhteellisen vähäinen ura, eikä hänen alkuperäänsä ja varhaisvuosiaan oltu kirjattu ylös. Tämä Ted Grantin versio lakkasi olemasta Infinite Earths -kriisin tapahtumien jälkeen, ja Earth-Two-versiosta tuli hallitseva versio uudessa yhdistetyssä universumissa.

Kriisin jälkeen Tedin saamat vammat alennettiin paraplegiasta vähemmän vakaviin vammoihin, joista hän toipui nopeasti. Myöhemmin hänestä tuli päätoiminen valmentaja ammattinyrkkeilijän roolissa. Yksityisesti hän jatkoi nuorempien supersankareiden kouluttamista kamppailulajeissa. Lisäksi Tediä arvostetaan taistelun asiantuntijana, vaikka hän mieluummin vaihtaa lyöntejä osana tappelutyyliään. Edistyneinäkin vuosinaan Ted on useaan otteeseen tyrmännyt kokeneita taistelijoita yhdellä iskulla. Hän on toiminut myös Batmanin, Mustan Kanarialinnun ja jopa Teräsmiehenkin kouluttajana muutamaan otteeseen. Hän oli myös entinen raskaansarjan maailmanmestari, jota entinen nyrkkeilijä Joe Morgan valmensi; sama mies, joka koulutti Grantin ystäviä, mysteerimiehiä Atomia ja Guardiania.

Zero Hour tarinassa paljastettiin, että Tedillä oli kaksi lasta, joista toinen Jake kuoli Killer Waspin tappamana ja toisen lapsista, Tomin kasvatti yksinomaan pojan äiti Tedin tietämättä. Tomin äidillä Marilynilla oli yhden yön suhde Tedin kanssa, eikä hän koskaan kertonut hänelle Tomin olemassaolosta. Myöhemmin paljastui, että Tom on meta-ihminen, joka voi muuttua mielensä mukaan villikissan kaltaiseksi pantteriksi. Hänestä tuli myöhemmin kolmas Villikissa käyttäen itsestään nimeä Tomcat.

Myöhemmin paljastettiin, että Tedillä on "yhdeksän elämää", mikä johtuu siitä, että taikuri Giovanni Zatara muutti kirouksen, jonka kuningas Inferno-niminen velho asetti hänelle sen jälkeen, kun Ted kieltäytyi häviämästä tahallaan nyrkkeilyottelua velholle. Ted sai yhdeksän henkeä sen sijaan, että hänet muutettiin kissaksi, kuten kuningas Inferno halusi. Sittemmin Ted on menettänyt yhdeksän henkeään useiden kuolemien seurauksena, joista monet tapahtuivat paneelin ulkopuolella. JSA #34:ssä Mordru kertoi Tedille, että hänellä oli yhdeksän elämää jokaista "sykliä kohti", vaikka Mordru ei määritellyt syklin kestoa. Tämä tarkoitti, että Ted oli jollakin tavalla saanut takaisin vietetyn elämänsä. JSA #36:ssa tämä vahvistettiin; Ted sai yhdeksän henkeä kerrallaan, mikä tarkoittaa, että hänet täytyi tappaa yhdeksän kertaa nopeasti peräkkäin, jotta hänet voi tappaa pysyvästi. Tämä maaginen "yhdeksän elämän" loitsu on selittänyt hänen elinvoimansa hänen vanhoilla päivillään.

"Doomsday Clock" -tarinassa Tohtori Manhattanin kokeilun seurauksena Ted Grantista ei koskaan tullut Justice Societyn jäsentä. Myöhemmin Teräsmiehen saatua Tohtori Manhattanin kumoamaan tekonsa Tedin olemassaolo palautui. "Dark Nights: Death Metal" tarinassa Villikissa nähtiin yhdessä Alan Scottin, Jay Garrickin ja Tohtori Kohtalon kanssa vartioimassa Valhalla Cemeteryä.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ted Grant esiintyi cameo-roolissa Smallville televisiosarjan jaksossa "Absolute Justice", jossa häntä esitti Roger Hasket.
  • Ted Grant esiintyi Arrow sarjan kolmannella kaudella, jossa häntä esitti J.R. Ramirez. Sarjassa hän johti omaa "Wildcat Gym" nyrkkeilysalia.
  • Ted Grant esiintyi Villikissana televisiosarjassa Stargirl, jossa häntä esitti Brian Stapf.

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Villikissa esiintyi Justice League Unlimited animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Dennis Farina. Sarjassa hänet kuvattiin Oikeuden Puolustajien jäsenenä, joka koulutti muita jäseniä toimien myös etulinjan taistelijana.
  • Villikissa esiintyi Batman: The Brave and the Bold -sarjassa, jossa häntä ääninäytteli R. Lee Ermey. Hän toimi sarjassa Batmanin kouluttajana ja satunnaisena apulaisena.
  • Villikissa esiintyi cameo-roolissa animaatiosarjan Young Justice jaksossa "Humanity".
  • Villikissa esiintyi vuoden 2015 DC Super Hero Girls -sarjassa, jossa häntä ääninäytteli John DiMaggio. Sarjassa Villikissa toimi Supersankareiden koulun kuntosaliopettajana.
  • Villikissa esiintyi cameo-roolissa animaatioelokuvassa Justice League: The New Frontier, jossa hänellä ei ollut puheroolia.
  • Vaihtoehtomaailman versio Villikissasta esiintyi cameo-roolissa animaatioelokuvassa Justice League: Crisis on Two Earths yhtenä Rikossyndikaatin jäsenistä.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]