Jay Garrick

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jason Peter "Jay" Garrick on supersankari, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa. Hän on ensimmäinen hahmo, joka tunnetaan nimellä Salama. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1940 Flash Comicsissa #1, jonka ovat luoneet kirjailija Gardner Fox ja taiteilija Harry Lampert.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jay Garrick oli yliopistossa opiskelemassa, kun hän sai onnettomuuden seurauksena kyvyn juosta erittäin nopeasti. Tämän jälkeen hän aloitti uransa supersankarina Keystone Cityssä kehittämällä itselleen asun, johon kuului punainen paita, jossa oli keltainen salaman kuva ja metallinen kypärä, jossa oli siivet.

Varhaisissa tarinoissa näyttää olevan yleisesti tiedossa, että Garrick on Salama. Myöhemmät tarinat osoittavat, että hänellä on salainen henkilöllisyys ja että hän pystyy säilyttämään sen ilman maskia "värähtelemällä" hänen piirteitään, jolloin häntä on vaikea tunnistaa tai selvästi valokuvata. Tämän tehokkuutta voidaan kyseenalaistaa, sillä hän myöhemmin syytti tyttöystäväänsä Joania päätellen todellisen henkilöllisyytensä naamion puutteesta. Garrick paljasti lopulta henkilöllisyytensä Salamana maailmalle.

Uransa aikana hän joutui usein sotkeutumaan puolikoomisisiin tilanteisiin, jotka vahingossa käynnistivät Winky, Blinky ja Noddy, Kolme Dimwitsiä-niminen kulkurikolmikko, jotka yrittivät työstää häntä toisensa jälkeen, mutta eivät koskaan onnistuneet.

Hänen ensimmäinen tapauksensa liittyy taisteluun Faultless Fouria vastaan, kiristäjien ryhmää (Sieur Satan, Serge Orloff, Duriel ja Smythe), jotka suunnittelevat varastaakseen atomipommittajan ja myydä sen. Myöhemmin paljastetaan, että professori nimeltä Edward Clariss löysi viimeisen raskasta vesihöyryä sisältävän astian ja käytti sitä saavuttaakseen supernopeuden, jolloin hänestä tuli kilpailija. Hän ottaa hetkeksi pois Jayn nopeuden vangittuaan hänet, mikä tekee hänestä erittäin hitaan, mutta Jay käyttää kaasuja uudelleen, jolloin hän voi saada takaisin supernopeutensa ja voittaa kilpailijan.

Kuten häntä seuranneista Salamoista, Garrickista tuli aikansa Vihreän Lyhdyn, Alan Scottin, läheinen ystävä, jonka hän tapasi Justice Society of America:n kautta.

Salamasta tuli pian yksi tunnetuimmista kulta-ajan (Golden Age) supersankareista. Hän oli Justice Society of America -järjestön perustajajäsen ja toimi sen ensimmäisenä puheenjohtajana. Hänen kotipaikkansa oli alun perin New York Cityssä, mutta myöhemmin tämä muutettiin kuvitteelliseksi Keystone Cityksi. Hän jätti JSA:n numeron 6 jälkeen, mutta palasi useita vuosia myöhemmin (numero 24, kevät 1945). Hän teki ansioituneen uran rikosten taistelijana 1940-luvulla.

Salaman sarjakuvan suosio hiipui pois monien muiden supersankarien ohella 1940-luvun lopulla. Viimeinen oma seikkailu julkaistiin vuonna 1949, mutta Jay Garrick oli Oikeuden Yhteiskunnan seikkailuissa mukana loppuun vuoteen 1951. Vuodesta 1960 hän oli jälleen mukana toisen Salaman rinnalla silloin tällöin, ja on yhä vakituisena sivuhahmona. Garrick jäi eläkkeelle vuonna 1961 tavattuaan hopeakauden (Silver Age) Salaman Barry Allenin Earth Two rinnakkaismaailmassa. On myös todettu, että Garrickista on tullut arvostettu tiedemies maan päällä. Garrick oli avainjäsen JSA:n 1970-luvun seikkailuissa (kuten on kerrottu All-Star Comicsissa ja Adventure Comicsissa). Garrick auttoi myös Infinity Inc:n uran käynnistämisessä.

2000-luvun alussa monet Garrickin JSA-kohorteista ovat jääneet eläkkeelle tai kuolleet, mutta Garrick on edelleen aktiivinen ryhmän uusimman inkarnaation kanssa. Hän on fyysisesti noin 50-vuotias useiden tahattomien ikääntymistä ehkäisevien hoitojen vaikutusten ansiosta, mutta hänen kronologinen ikänsä on lähempänä 90 vuotta. Hän on yksi harvoista elossa olevista Justice Society of America -järjestön jäsenistä Zero Hourin jälkeen. Kolmesta tiimissä edelleen olevasta alkuperäisestä JSA-jäsenestä (yhdessä Alan Scottin ja Villikissan kanssa) Jay suhtautuu isällisesti joukkuetovereihinsa ja DC:n supersankariyhteisöön yleensä.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jay Garrick esiintyi vuoden 1990 Flash televisiosarjassa, jossa häntä esitti Tim Thomerson. Sarjassa hänet kuvattiin Barry Allenin vanhempana veljenä nimellä Jay Allen.
  • Jay Garrick esiintyi Smallville televisiosarjan kaksiosaisessa jaksossa "Absolute Justice", jossa häntä esitti Billy Mitchell.
  • Jay Garrick esiintyi vuoden 2014 The Flash televisiosarjassa, jossa häntä esittivät Teddy Sears ja John Wesley Shipp.
  • Jay Garrick esiintyi Stargirl televisiosarjassa, jossa häntä esitti John Wesley Shipp.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]