Kapteeni Pakkanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kapteeni Pakkanen
Luoja(t) John Broome
Carmine Infantino
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Showcase #8 (kesäkuu 1957)
Henkilötiedot
Oikea nimi Leonard Snart
Status Palkkasoturi
Pituus 188 cm
Paino 89 kg
Edelliset ryhmäsidokset Suicide Squad
Voimat Ei omaa yli-inhimilliä voimia, vaan käyttää kylmäasetta rikoksien tekemiseen.
Suhteet
Sukulaiset Lisa Snart (sisko)

Kapteeni Pakkanen (engl. Captain Cold) oikealta nimeltään Leonard Snart on DC Comicsin universumissa esiintyvä kuvitteellinen rikollinen, joka on sarjakuvasankari Salaman ja erityisesti toisen ja kolmannen Salaman yksi päävihollisista. Kapteeni Pakkanen teki ensiesiintymisensä Showcase lehden kahdeksannessa numerossa vuonna 1957[1]. Hahmon loivat John Broome ja Carmine Infantino. Kapteeni Pakkasella ei ole mitään supervoimia vaan hän käyttää rikoksien tekemiseen kylmäasettaan, kuten Pakkasherra. Kapteeni Pakkasella on Lisa Snart niminen sisar, joka on toiminut Golden Glider nimisenä rikollisena ja joskus tämän apulaisena.

Sarjakuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leonard Snart varttui väkivaltaisen isänsä luona ja hän pakeni isoisänsä luo, joka työskenteli jääautossa. Kun hänen isoisänsä kuoli, Snart kyllästyi isänsä hyväksikäyttöön ja aloitti rikollisen uran. Snart liittyi pienten varkaiden ryhmään, ja ryöstöä suunnitellessaan jokaiselle annettiin ase ja visiiri suojatakseen silmiään tulituksen välähdyksiä vastaan. Snart mukautti tämän visiirin myöhemmin tavaramerkkiasukseen. Viime vuosina hän on lisännyt niihin radiovastaanottimen, joka poimii poliisin taajuuden valvomaan paikallista lainvalvontaa. Snart ja muut roistot jäivät Salaman vangiksi ja vangittiin. Snart päätti ryhtyä soolouralle, mutta tiesi, että hänen oli tehtävä jotain paikalliselle sankarille, Salamalle[2]. Snart yritti löytää keinon jolla tasottaisi mahdollisuutensa Salamaa vastaan, jotta voisi aloittaa rikollisuran Central Cityssä. Hän varasti julkaisemattoman tieteellisen artikkelin Salaman nopeudesta, jonka luettuaan Snart keksi teorian jonka mukaan syklotronin pitäisi haitata Salaman nopeutta. Snart suunnitteli aseen ja altisti sen säteilylle syklotroni-laboratoriossa. Muokatulla aseella kykeni hetkessä jäädyttämään mitä tahansa.

Toimiessaan rikollisena nimeltä Kapteeni Pakkanen hän joutui usein tekemisiin Salaman kanssa ja oppi samalla luomaan jääläikkiä, jäädyttämään ihmisiä valekuolemaan, jäisiä seiniä ja jäädyttämään ovia jotta voisi vain potkaisemalla niitä päästä sisään. Myöhemmin Snartin innostus katosi, kun toinen Salamoista ja hänen päävastuksensa Barry Allen kuoli. Kyllästyttyään elämäänsä ilman Salamaa hän perusti siskonsa Lisan kanssa ”Golden Snowball Recoveries” -palvelun, jossa he toimivat palkkionmetsästäjinä.[3] Kaksikko työskenteli hetken kolmannen Salaman kanssa.

Sittemmin Abra Kadabra teki Kapteeni Pakkaselle ja neljälle muulle rikolliselle tarjouksen, joka toisi heille kunnioitusta. Viisikko hyväksyi tarjouksen, mutta he eivät tienneet sen maksavan heidän elämänsä. Sillä heidän kuolemansa vapautti demoni Neronin maanpäälle.[4] Neron käytti sittemmin heidän ruumiitaan hyväksi lähettämällä ne sieluttomina tappajina Salaman perään. Salama onnistui kuitenkin pitkän taistelun jälkeen kumoamaan Neronin aikeet ja palauttamaan roistojen sielut takaisin heidän kehoihinsa.[5] Tapahtuman jälkeen Kapteeni Pakkanen jatkoi muiden rikollisten tavoin rikosten parissa. Hänestä tuli myöhemmin Salaman roistogallerian Konnien johtohahmo.

Kapteeni Pakkanen on toiminut myös väliaikaisesti Suicide Squad ryhmän jäsenenä muutamaan otteeseen.

Flashpoint-maailmaan pohjautuvissa sarjakuvissa Kapteeni Pakkanen on Citizen Cold niminen sankari ja Central Cityn suojelija[6]. Tällä versiolla hahmosta on oma nimikkomuseo ja samanlainen roistogalleria, kuin Salamallakin.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flash[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Pakkanen esiintyi Salaman omassa vuoden 1990 televisiosarjassa Flash, jossa hahmoa näytteli Michael Champion. Sarjassa Kapteeni Pakkanen oli albiino palkkamurhaaja nimeltään Leonard Wynters, joka käytti aseenaan ydinvoimalla toimivaa kylmäasetta. Vuoden 2014 The Flash televisiosarjassa Kapteeni Pakkasta esitti Wentworth Miller[7]. Saatuaan haltuunsa Cisco Ramonin kehittämän kylmäaseen, Leonard otti nimekseen Kapteeni Pakkanen ja perusti yhdessä Mick Roryn ja Lisa Snartin kanssa Salaman roistogallerian Rogues eli Konnat.

Legends of Tomorrow[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Pakkanen esiintyy päähahmona sarjassa Legends of Tomorrow, jossa häntä esittää Wentworth Miller[8].

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Superystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Pakkanen esiintyi ensi kerran animaatiossa Superystävät 1970-luvulla, jossa hän kuuluu Lex Luthorin Tuomion Legioonaan. Tällä versiolla hahmosta oli kalpea sinertävä iho. Sarjassa häntä ääninäytteli Dick Ryal.

Justice League[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Pakkanen Justice League Unlimitedissa.

Kapteeni Pakkanen teki cameo-esiintymisen Justice Leaguessa, jossa hänet nähdään Salaman energiapatukkamainoksessa.

Justice League Unlimited[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin Lex Lang ääninäytteli hahmoa Justice League Unlimitedin jaksossa ”Flash and Substance”. Jaksossa Kapteeni Pakkanen liittoutuu Kapteeni Bumerangin, Tricksterin ja Peilimestarin kanssa yrittäessään päästä eroon Salamasta, jolle kaupunki oli tehnyt oman museon.

Oikeuden Puolustajat: Uusi rintama[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Pakkanen teki myös ensiesiintymisensä elokuvassa vuonna 2008 suoraan DVD:lle julkaistussa animaatioelokuvassa Oikeuden Puolustajat: Uusi rintama, jossa hahmon äänenä oli James Arnold Taylor. Elokuvassa hän yrittää ryöstää kasinoa Las Vegasissa. Paikalle saapuva Salama yrittää estää tätä, kunnes Kapteeni Pakkanen huijaa Salamaa väittämällä kaupungissa olevan pommeja. Sillä välin hän yrittää karata helikopterilla, mutta Salama saa hänet juuri kiinni ennen karkumatkaa.

Superman/Batman: Public Enemies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Pakkasella on pieni rooli animaatioelokuvassa Superman/Batman: Public Enemies, vuonna 2009, jossa hahmon äänenä toimii Brian George. Hän on muiden rikollisten tavoin Teräsmiehen perässä, Lex Luthorin luvattua sankarin kiinniottajalle palkkion. Kapteeni Pakkanen on yhdessä Iciclen, Pakkasherran ja Killer Frostin kanssa kuulustelemassa uhkaavasti Batmania.

Batman – pelottomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Pakkanen esiintyy vuonna 2010 Batman – pelottomat -sarjan jaksossa ”Requiem for a Scarlet Speedster”, jossa hahmon äänenä toimii Steve Blum. Hän tuli auttamaan Helleaaltoa, joka oli joutua Batmanin nujerretuksi. Paikalle saapui myös Säävelho, jonka myötä kolmikko onnistuu kukistamaan Batmanin sulattamalla pronssia tämän päälle. Paikalle saapuvat Jay Garrick ja Poika Salama kukistivat rikolliset. Kapteeni Pakkanen haluaa jatkossa takaisin hänen mielestä oikean Salaman ja haukkuu itsekseen Garrickiä vanhukseksi ja Poika Salamaa vauvaksi.

DC Super Hero Girls[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Pakkanen esiintyy vuoden 2015 DC Super Hero Girls -sarjan jaksossa "Fortress of Solidarity", jossa häntä ääninäyttelee Matthew Mercer. Jaksossa hän kohtasi Terästytön arktisella alueella ja yritti varastaa hänen kaulassaan olevan kristallin aikoen käyttää sitä uuden jääkauden luomiseen, mutta Lepakkotyttö, Killer Frost, Ihmenainen ja Mera onnistuivat pysäyttämään hänet ja jäädyttämään hänet.

Young Justice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Pakkanen esiintyy Young Justice animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäyttelee Alan Tudyk[9].

Justice League: The Flashpoint Paradox[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Pakkanen esiintyy animaatioelokuvassa Justice League: The Flashpoint Paradox, jossa häntä ääninäyttelee Danny Jacobs. Tämä versio hahmosta toimi Konnien jäsenenä. Hahmon Citizen Cold versio nähtiin cameo-roolissa Flashpoint aikajanassa.

JLA Adventures: Trapped in Time[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Pakkanen esiintyi animaatioelokuvassa JLA Adventures: Trapped in Time, jossa häntä ääninäytteli Corey Burton[10]. Elokuvassa Kapteeni Pakkanen oli Tuomion Legioonan jäsen.

Harley Quinn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Pakkanen esiintyi Harley Quinn animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäyttelee Ben Levin. Tämä versio hahmosta on Tuomion Legioonan ja "Cold Boys" ryhmän jäsen.

Kapteeni Pakkanen esiintyy myös animaatioelokuvissa Lego DC Comics: Batman Be-Leaguered, Lego DC Comics Super Heroes: Justice League vs. Bizarro League, Lego DC Comics Super Heroes: Justice League: Attack of the Legion of Doom ja Lego DC Comics Super Heroes: The Flash, joissa häntä ääninäyttelee Kevin Michael Richardson[11].

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Videopelit
1978 Dick Ryal Superystävät
1991 Michael Champion Flash
2006 Lex Lang Justice League Unlimited
2008 James Arnold Taylor Oikeuden Puolustajat: Uusi rintama
2009 Michael Gough Superman/Batman: Public Enemies
2010 Steve Blum Batman – pelottomat Batman: The Brave and the Bold – The Videogame
2014–2016 Wentworth Miller The Flash
Legends of Tomorrow
Superhero Fight Club
2017 C. Thomas Howell Injustice 2

Vastaanotto ja arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2009 Kapteeni Pakkanen oli listattu sijalle 27 IGN-sivuston laatimassa kautta aikain sata suurinta sarjakuvarikollista.[12]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 61
  2. Wallace, Dan (2008). "Captain Cold". In Dougall, Alastair (ed.). The DC Comics Encyclopedia. New York: Dorling Kindersley. p. 67
  3. Flash nro 27 Viitattu 4.3.2010
  4. Underworld Unleashed nro 1 Viitattu 4.3.2010
  5. Flash numerot 127-129 Viitattu 4.3.2010
  6. Flashpoint: Citizen Cold #1 (Kesäkuu 2011)
  7. "The Flash: Prison Break Star To Play Captain Cold"
  8. "Comic-Con: 'Legends of Tomorrow' to Tackle Legion of Doom Villain Team In Season 2"
  9. "Comic-Con 2010: Young Justice"
  10. "Behind The Voice Actors - Corey Burton"
  11. "Behind The Voice Actors - Kevin Michael Richardson"
  12. Captain Cold is number 27 IGN Viitattu 8.8.2009 (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Captain Cold