Giovanni Zatara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Giovanni "John" Zatara on DC Comicsin sarjakuvissa esiintyvä hahmo ja supersankari. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Action Comics #1 numerossa omassa tarinassaan "Zatara Master Magician" kesäkuussa 1938 ja hänet loi Fred Guardineer. Häntä kuvataan yleisesti esiintyvänä taikurina, joka harjoittaa myös varsinaista taikuutta ja on mystisen supersankarin Zatannan isä. Alun perin hahmo oli myös Zatannan ihmisvanhempi, kun hänen äitinsä toimi homomagi-vanhempana. The New 52:n uudelleenkäynnistyksen jälkeen hahmon alkuperä muuttui paljastaen, että myös hänen perheensä polveutui homomageista. Hahmo on toiminut satunnaisena Oikeuden Puolustajien liittolaisena.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Zatara esitellään taikurina useissa DC Comicsin julkaisuissa, alkaen vuoden 1938 Action Comicsista #1, joka sisältää myös Teräsmiehen ensimmäisen esiintymisen. Kuten hyvin samankaltaisella taikurilla Mandrake the Magicianilla, Zataralla oli ystävänä/henkivartijana isokokoinen itä-intiaani, nimeltään Tong, mukana tämän varhaisissa ​​seikkailuissaan.

Sen lisäksi, että Zatara oli illusionisti, hänellä oli myös aitoja maagisia voimia (joita vuosikymmeniä myöhemmin pidettiin homomaagien jälkeläisenä), joita hän keskittyi puhumalla taaksepäin: hän pystyi tekemään mitä tahansa, kunhan pystyi kuvailemaan sitä sdrawkcab hceepsillä (" käänteinen puhe"). Tämä auttoi erottamaan Zataran lukuisista Mandrake the Magician -kirjoituksista, jotka sotkivat sen päivän sarjakuvia ja sellulehtiä, vaikka myös Merlin the Magician (Quality Comics) omasi tämän ominaisuuden, ja sen antoi hänelle myös Zataran luoja Fred Guardineer.

Jess Nevinsin Encyclopedia of Golden Age Superheroesin mukaan "hän taistelee egyptiläisiä velhoja, pahaa druidia, zuluja, hullua lamaa, mongolien sotureita, Gorillakuningasta, Saturnuksen terroria ja kuumiehiä vastaan".

Hänen rakkautensa taikuuteen alkoi varhain, kun hänen setänsä, joka itse oli ammattimainen illusionisti, antoi hänelle taikapakkauksen. Vaikka John aloitti taidon opiskelun lapsuudessa, hänen varhaiset yritykset esiintyä ammattimaisesti epäonnistuivat, kunnes hän tajusi, että hänen täytyi työskennellä showman taitojensa parissa.

Hänen taikuuden oppituntejaan vahvistivat Phantom Strangerin vierailut, ja hänellä oli seksuaalinen suhde Madame Xanadun kanssa, mutta tämä kieltäytyi menemästä hänen kanssaan naimisiin, koska näki hänen tulevaisuutensa.

Tätä tarkoitusta varten hän hankki Leonardo da Vincin vanhat päiväkirjat, joka oli hänen suora esi-isänsä. Lukiessaan päiväkirjoja, jotka Da Vinci kirjoitti takaperin varotoimenpiteenä, Zatara sai tietää, että hänen perheensä hallitsee taikuutta. Hän huomasi tämän vahingossa, kun hän vahingossa käski mallinukkea alkaa heiluttaa kättä villisti. Zatara tajusi, että hän voisi käskeä sen pysähtymään antamalla käskyn taaksepäin kirjoitettuna.

Tämän uuden tiedon avulla Zatara kehitti onnistuneen esityksen. Ensiesityksen aikana lavalla syttyi tulipalo, joka pakotti Zataran käyttämään todellista taikuuttaan sen sammuttamiseen. Vaikka yleisö luuli tapahtuman osaksi näytelmää, Zatara tajusi, että tämä voima voi olla korvaamaton ihmisten auttamiseksi, ja hän päätti käyttää sitä sellaisenaan esitysten välillä.

Zatarasta tuli hyviä ystäviä Thomas Waynen kanssa. Hänen matkansa Waynen kanssa johti siihen, että Wayne tapasi vaimonsa Marthan. Kun nämä kaksi tapettiin, Zatara lähti Gotham Citystä ja syytti itseään siitä, ettei hän kyennyt estämään nuoren Brucen orvoksi jäämistä. Lopulta Euroopassa Zatara tapasi ja meni naimisiin Sindellan kanssa, joka synnytti heidän tyttärensä Zatannan. Sindella ilmeisesti kuoli synnytettyään Zatannan, mikä teki Zataran masentuneeksi juopoksi. Asiat muuttuivat Zataran elämässä parempaan suuntaan, kun nuori Bruce Wayne saapui ja pyysi Zataraa opettamaan häntä pakotaiteilijaksi ja illusionistiksi. Brucen ilmestyminen sai Zataran puuttumaan alkoholismiinsa.

Zatanna, Sindellan tytär ja toinen homomagi esitettiin moniosaisessa crossover-tarinassa, jossa hän yritti löytää isänsä, ja hän yritti pysäyttää hänet joka käänteessä, koska hän tiesi, että loitsu oli kohdistettu niin, että he molemmat kuolisivat, jos he näkisivät toisensa. Tässä seikkailussa Zatara kohtaa pahan velhon maailmassa, jossa mikään ei muutu tai vanhene. Zatara varastaa vihollisensa teleportaatiokristalin yrittääkseen jossain määrin estää miestä tunkeutumasta Maahan. Zatara jää loukkuun Kharman maahan Allura-nimisen velhon toimesta, jonka hän oli vanginnut Paracelsuksen miekkaan. Allura osoittautui olevan hyvä kaksonen, jota kutsutaan myös nimellä Allura, joka pakotti hänet poistamaan loitsun.

Alan Mooren "American Gothic" -tarinasarjan (joka oli sidottu Infinite Earths -kriisin tapahtumiin) päätteeksi John Constantine tulee saamaan Zatannan, Menton ja Sargonin noidan yhdistämään voimansa auttamaan demonisia ja jumalallisia voimia muissa helvetin ulottuvuuksissa taistelussa "Suuren Pahan Petona" tunnetun entiteetin kanssa. Seanssi pidetään Wintersgate Manorissa, Baron Wintersin kodissa Georgetownissa, Washington D.C.:ssä, joka on myös ajallinen kynnys muille todellisuuden tasoille. Koska Constantine oli aiemmin vienyt Zatannan "tantristen opintojen kokoukseen", Zatara ei päästä Zatannaa pois näkyvistään Constantinuksen läsnä ollessa ja joutuu jo läsnäolonsa vuoksi osallistumaan seanssiin, johon häntä ei kutsuttu. Peto, joka on niin pitkä, että sen peukalo yksin hämärtää Helvetin ylle, huomaa heidän ryhmänsä kahdesti. Ensimmäinen välähdys tuomitsee Sargonin, jonka Zatara vakuuttaa "kuolemaan kuin velho" ja olemaan irrottamatta otettaan kädestä pitäen kiinni. Sargon palaa kuoliaaksi jalolla tavalla. Toinen vilkaisu alkaa kirjaimellisesti lämmittää Zatannaa. Zatara ottaa vaikutuksen mielellään itseensä, kuolee (hänen kytevä hattu putoaa pöydälle), mutta säästää tyttärensä hengen.

Kuolemastaan lähtien hän on esiintynyt satunnaisesti tuonpuoleisessa elämässä, mukaan lukien Mason O'Daren henkiin herättäminen Starmanissa (osa 2) #80 ja Seven Soldiers: Zatanna -minisarjassa. Reign in Hell -minisarjassa Zatara on osa yleistä helvetissä toimivaa vastarintaliikettä. Hän joutuu erilaisiin konflikteihin, ja riehuva Lobo tappaa hänet toisen kerran helvetissä. Kuten useimmat "kuolleet", hän on vaarassa joutua rehuksi Helvetille, piinalle, jossa kirottujen fyysisyyttä käytetään yleisiin resursseihin, kuten rakennusmateriaaliin. Manipuloimalla vertaan muodostaakseen sanoja, hän pyytää Zatannaa lähettämään sielunsa "Abyssiin", valtakuntaan, johon Helvetti ei voi koskea. Zatanna tekee niin, kärsien siitä, että hänen on nyt tuhottava isänsä olemus.

Hänen veljenpoikansa Zachary käyttää nyt Zatara-nimeä näyttämötaikurina ja menee niin pitkälle Titans Tomorrow -aikajanan vaihtoehtoisessa tulevaisuudessa mallintaakseen fyysistä ulkonäköään ja sankarillista pukeutumistaan ​​edesmenneen setänsä vintage-vaatteisiin ja -hoitoon.

Justice League of Americassa (osa 2) #39–40, joka liittyy Blackest Night crossover -tapahtumaan, Zatara elvytettiin Black Lantern Corpsin jäseneksi, joka oli valmis hyökkäämään tyttärensä Zatannan kimppuun Hall of Justicessa. Zatanna onnistui karkottamaan Black Lanternin, mutta jäi psykologisesti murtuneeksi, koska hänen täytyi tappaa isänsä uudelleen (nähtyään hänen kuolevan kerran aiemmin).

Giovannia pidetään mestaritaikurina, ja häntä pidetään yhtenä sukupolvensa parhaista. Taikuutta koskevien kykyjensä ansiosta hänellä on syvällinen tieto yliluonnollisuudesta ja hän on merkittävä taikuuden harjoittaja, joka vetoaa taikoihin ja loitsuja puhumalla loitsun ja/tai lauseen taaksepäin halutun vaikutuksen saavuttamiseksi (tunnetaan nimellä "Logomancy"). Hänet kuvataan usein muiden hänen sukupolvensa merkittävien velhojen ja taikojien, kuten: Sargon the Sorcererin, herra E:n, ja Baron Wintersin, vertaisena. Hänen tunnustuksensa aikansa voimakkaimpana noitana jakaa myös Tohtori Kohtalon alkuperäisen inkarnaation Kent Nelsonin rinnalla.

Maagisten kykyjensä lisäksi häntä pidetään erittäin taitavana ja taitavana näyttämötaikurina ja ennaltamääräyksen mestarina. Giovannilla on myös mestarilliset manipulointitaidot, minkä ansiosta hän pystyi manipuloimaan jopa muita taikurimestareita, kuten John Constantinea, joka piti kykyjään niin merkittävinä ja joka ei tuntemattomista syistä pystynyt paljastamaan Zatannalle heidän suhteensa koko laajuutta.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Giovanni Zatara esiintyi takaumassa Batman: The Animated Series sarjan jaksossa "Zatanna", jossa häntä ääninäytteli Vincent Schiavelli. Tämä versio koulutti Batmania eskapologiaan ja vatsapuhumiseen.
  • Giovanni Zatara esiintyi Young Justice animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Nolan North. Tämä versio on Justice Leaguen jäsen ja Kent Nelsonin suojatti, joka pakotetaan pukeutumaan kohtalon kypärään ja ryhtymään Tohtori Kohtaloksi suojelemaan Zatannaa.
  • Giovanni Zatara esiintyi vuoden 2019 DC Super Hero Girls -sarjassa, jossa häntä ääninäytteli Phil LaMarr. Sarjassa hänet kuvataan Zeen yksinhuoltajaisänä, joka välittää kovasti tyttärestään. Hänen on myös osoitettu, ettei hän loukkaa Zeen tunteita, koska hän ei halunnut tämän tietävän, että hänellä on todellisia taikavoimia, ennen kuin hän kokee taikuuden ensimmäistä kertaa. Jaksossa "Abracadabrapalooza" paljastetaan, että hänen huomattua Zeellä olevan oikeita taikavoimia hän kertoi tälle totuuden ja antoi tälle arkun, jossa oli kirja, jonka avulla hän pystyi hallitsemaan taikuuttaan. Jaksossa "Happy Birthday Zee," paljastuu, että hänen vaimonsa jätti hänet Zeen syntymäpäivänä riideltyä tämän kanssaan tuntemattomasta syystä. Samassa jaksossa Giovanni kertoo Zeelle, että hän peri tämän äidiltä kyvyn pimeään taikuuteen, jota negatiiviset tunteet voimistavat. Jaksossa "One Enchanted Evening" hän alkoi Zeen rohkaisemana seurustella June Moonen kanssa, joka myöhemmin paljastui Lumoojattareksi, joka yritti varastaa tämän taikavoimat, mutta onnistui kukistamaan hänet Zeen avulla.
  • Zatara esiintyy "Zatanna"-näytelmässä Cartoon Monsoon -kilpailussa, ääninäyttelijänä Steve Blum. Tämä versio on teini-ikäisen Zatannan turhautunut isä.