R. Lee Ermey

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
R. Lee Ermey
R. Lee Ermey vuonna 2007.
R. Lee Ermey vuonna 2007.
Syntymäaika 24. maaliskuuta 1944 (ikä 70)
Syntymäpaikka Emporia, Kansas, Yhdysvallat
Aktiivisena 1987–
Oikea nimi Ronald Lee Ermey
Ammatti näyttelijä
Merkittävät roolit Gunnery Sergeant Hartmann (Full Metal Jacket)
Charlie Hewitt (Texasin moottorisahamurhaaja – pahan alku)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet

R. Lee Ermey (oikealta nimeltään Ronald Lee Ermey, s. 24. maaliskuuta 1944 Emporia, Kansas) on yhdysvaltalainen näyttelijä.

Näyttelijäura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ermey kuului Yhdysvaltain merijalkaväkeen vuosina 1961–1972 ja palveli Vietnamin sodassa, kunnes joutui haavoittumisen takia vetäytymään. Sodan jälkeen hän muutti Filippiineille, alkoi opiskella Manilan yliopistossa ja esiintyi lukuisissa filippiiniläisissä elokuvissa ennen rooliaan Francis Ford Coppolan elokuvassa Ilmestyskirja. Nyt (1979).

Hänet tunnetaan kenties parhaiten roolistaan Stanley Kubrickin Full Metal Jacketissa (1987), jossa hän näytteli kovaotteista ja -sanaista vääpeli Hartmania. Tästä roolistaan hän sai Golden Globe -ehdokkuuden ja voitti The Boston Society of Film Criticsin palkinnon parhaasta miessivuosasta. Ermey parodioi Hartman-rooliaan Peter Jacksonin kauhukomediassa Kummituskopla, joka ilmestyi vuonna 1996.

Ermey on esiintynyt lukuisissa televisiosarjoissa ja elokuvissa tyylilajien vaihdellessa kauhusta (Seitsemän, 1995) lastenelokuviin (Toy Story – leluelämää, Toy Story 2). Hän on esiintynyt Texasin moottorisahamurhien uusintafilmatisoinneissa Texasin moottorisahamurhat (2003) ja Texasin moottorisahamurhaaja – pahan alku (2006) sadistisena seriffi Hoytina. Hänellä oli merkittävä rooli myös useita Oscar-ehdokkuuksia saaneessa elokuvassa Mississippi palaa (1988). Ermey on myös vieraillut televisiosarja Simpsoneissa.

Nyttemmin hän juontaa sotaohjelmaa nimeltä Mail Call The History Channelilla, mutta ei ole kuitenkaan hylännyt elokuva-alaa. Hänen kaksi uusinta elokuvaa ovat Solstice (2007) ja Cat Tale (2008, tietokoneanimaatio). Ermey on toiminut myös elokuvien aseasiantuntijana muun muassa Ilmestyskirja. Nyt -elokuvan tekijöille.[1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.